7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС завдали з Сектора Гази масованого ракетного удару по Ізраїлю / фото ua.depositphotos.com

Ізраїль трясе від наймасштабнішого раптового військового нападу за останні п'ятдесят років.

Як пише в статті для Atlantic Council експерт з Близького Сходу Вільям Векслер, зараз Ізраїль готується до війни. "Відтоді, як Хамас переміг Фатх в битві за Газу в 2007 році, лише через два роки після виходу Ізраїлю з цієї території, ритм конфлікту між Ізраїлем та Хамасом став все більш рутинним: за регулярним тероризмом Хамасу слідували передбачувані репресії з боку Ізраїлю", - зазначає експерт.

За його словами, щоразу, коли руйнівні цикли ставали особливо жорстокими, зовнішні посередники допомагали домовитись про тимчасове припинення вогню.

Відео дня

"Ізраїль зазвичай досягає своєї основної мети щодо зміцнення своєї безпеки, а Хамас зазвичай досягає своєї мети, позиціонуючи себе в якості лідера "опору". А люди в Секторі Гази, ті, кого, як стверджує Хамас, підтримує, будуть продовжувати страждати", - пише експерт, відзначаючи при цьому, що тепер все змінилося.

"Цієї рутини більше немає. ХАМАС виявився більш амбітним в оперативному плані і тактично спроможним, ніж очікувалося. Пропорційно, втрати, понесені Ізраїлем, являють собою сильніший удар, ніж той, який пережили Сполучені Штати 11 вересня", - зазначає експерт.

Він переконаний, що військова відповідь Ізраїлю буде відображати цю реальність: наземні операції будуть супроводжуватися повітряними ударами. "Ймовірним результатом буде значна деградація Хамасу і суттєві руйнування в Секторі Гази. І точно так само, як 11 вересня виявилося довгостроковою стратегічною помилкою для Аль-Каїди, 8 жовтня, ймовірно, виявиться такою ж стратегічною помилкою для ХАМАС", - зазначає експерт.

За словами Векслера, єдиний спосіб, в який Хамас зможе домогтися чогось схожого на перемогу в майбутній війні, - це ухвалення іншими гравцями рішень, які будуть сприяти досягненню стратегічних цілей Хамасу. "Вся увага буде прикута до керівництва Палестинської автономії, щоб подивитися, чи зможе воно пройти тонку межу, як воно робило раніше, пропонуючи риторичну підтримку народу Гази і одночасно запобігаючи паралельному спалаху насильства на Західному березі", - зазначає експерт.

За його словами, якщо цей варіант зазнає невдачі, Ізраїль зіткнеться з війною на два фронти.

"Хамас вже активно заохочує повстання ізраїльських арабів, подібно насильству в 2021 році, яке здивувало багатьох спостерігачів. Якщо це станеться, збиток, нанесений довгостроковій життєздатності ізраїльського суспільства, буде серйозним... саме "Хезболла" та її покровитель Іран становлять найбільшу безпосередню загрозу перетворення війни між Ізраїлем та Хамасом в більш широкий та набагато більш руйнівний регіональний конфлікт – ідеальний результат Хамасу", - зазначив експерт.

"Наступна війна між Ізраїлем та "Хезболлою" буде загострюватися особливо швидко, зі значними втратами з обох боків. І, нарешті, міжнародне співтовариство також може допомогти просунути програму Хамасу, якщо воно не зможе визнати нову природу цього конфлікту і замість цього буде рефлекторно повторювати застарілі гасла, які супроводжували попередні цикли зіткнень між Ізраїлем та Хамасоом", - заявив експерт.

Напад на Ізраїль

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС завдали з Сектора Гази масованого ракетного удару по Ізраїлю, випустивши понад 2000 ракет. У відповідь ізраїльська армія атакувала позиції палестинців. Повідомлялося, що авіація рівняє з землею місця скупчення терористів.

В Ізраїлі стрімко зростає кількість убитих і поранених. По всій країні здають кров. Станом на вечір 7 жовтня кількість поранених наблизилася до 1500 осіб.

Бойове крило ХАМАС - угруповання "бригади Ізеддіна аль-Кассема" у відповідь на руйнування палестинської вежі в Газі завдало удару по Тель-Авіву.

8 жовтня 2023 року стало відомо про те, що Ізраїль ліквідував лідера ХАМАС. Тіло бойовика нібито знайшли під завалами атакованого будинку.

Вас також можуть зацікавити новини: