REUTERS

У Європейській комісії виступили з пропозиціями до Ради ЄС та країн-членів затвердити глобальний санкційний режим за порушення прав людини.

Про це йдеться на сайті Єврокомісії. Як було анонсовано президентом ЄК Урсулою фон дер Ляєн, Єврокомісія та віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель сьогодні підготували спільну пропозицію до регламенту Ради ЄС стосовно втілення обмежувальних заходів (санкцій) за серйозні порушення прав людини та зловживання в усьому світі.

Читайте такожУ Євросоюзі закликають боротися з фейками щодо зв'язку 5G

Відео дня

Зокрема, спільна пропозиція є одним з правових актів, який необхідний Раді ЄС, аби розпочати створення нового режиму горизонтальних санкцій. Ця пропозиція доповнює рішення Ради ЄС, яке наразі висувається Боррелем як рекомендація. Щойно Рада ЄС схвалить її, це створить глобальний санкційний режим ЄС в галузі прав людини.

Як тільки відповідна пропозиція стане чинною, новий глобальний санкційний режим забезпечить більшу гнучкість для цілеспрямованого покарання осіб, відповідальних за серйозні порушення прав людини та зловживання у цій галузі по всьому світу, незалежно від того, де вони відбуватимуться або хто буде відповідальним.

Очікується, що новий режим передбачатиме замороження активів та заборону на подорожі. Також спільна пропозиція вперше надасть Єврокомісії механізм нагляду за втіленням заборон на подорожі.

При цьому, новий режим не буде заміняти чинні географічні санкційні режими, деякі з яких вже стосуються порушень прав людини, для прикладу у Сирії, Білорусі або Венесуелі.

Запропоноване регламентне правило мають обговорити країни-члени Євросоюзу на Раді ЄС одночасно з рекомендацією Борреля для ухвалення відповідного рішення Ради ЄС.

«Права людини перебувають під загрозою в усьому світі. Новий глобальний санкційний режим ЄС у галузі прав людини буде потужним інструментом для притягнення до відповідальності винних у серйозних порушеннях і зловживаннях правами людини по всьому світу. Це можливість для Європи не лише відстоювати її цінності, але і діяти», - наголосив Боррель.

Права людини в світі: що було раніше

  • У грудні 2019 року Боррель заявляв, що Євросоюз почне підготовчу роботу з метою розробки глобального санкційного режиму за порушення прав людини, подібного «закону Магнітського».
  • Конгрес США прийняв "закон Магнітського" в грудні 2012 року. Документ спочатку був направлений проти осіб, імовірно причетних до загибелі в СІЗО російського юриста Сергія Магнітського в 2009 році. У список вносилися ті, проти кого застосовувалися персональні обмеження. Пізніше перелік поповнювався прізвищами людей, яких США підозрюють у порушенні прав людини. Санкції передбачають заборону на в'їзд в країну і арешт всіх рахунків в американських банках.