Ліпавський: Україна стане членом НАТО, але не відразу / фото УНІАН

Україні необхідно надати всі необхідні засоби, яких наша держава потребує для захисту від вторгнення Росії. Це стане найкращою гарантією безпеки для України перед вступом в НАТО.

Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, пише Голос Америки. Він закликав шукати шляхи для забезпечення боєприпасами української армії.

"Я вважаю, що найкращою гарантією для України є надання їй практично всіх необхідних засобів, які вона потребує для захисту від російського імперіалістичного вторгнення. Зараз багато дискусій про забезпечення боєприпасами. Тому я абсолютно згоден, що потрібно шукати шляхи, як забезпечити боєприпасами українську армію", - сказав Ліпавський.

Відео дня

Він також переконаний, що Україна стане членом НАТО, але не відразу. "Я думаю, що ми повинні серйозно обговорити це. Це станеться не відразу, але одного дня це станеться, і ми повинні бути до цього готові. І ми також повинні працювати над цим", - зазначив чеський міністр.

Голова МЗС також зазначив, що питання членства України в НАТО має серйозно розглядатися на Вільнюському саміті Альянсу.

"Зараз ми не знаємо, якими будуть результати Вільнюського саміту. Це обговорюватиметься на міністерській зустрічі НАТО в Осло, де ми будемо говорити про це. Безумовно, питання членства України в НАТО буде, але ми повинні бути політично готові показати знак того, що ми серйозно думаємо про це, що Європі потрібні нові рамки безпеки. І НАТО має розглядати серйозно питання членства України", - сказав Ліпавський.

Він також зазначив, що українці вирішили, що хочуть бути частиною західної цивілізації, західного суспільства. І для цього потрібен не лише вступ до НАТО, а й до Євросоюзу, хоча цього досягти важко.

"Українці... не хочуть бути частиною російської колоніальної імперії, яка нині називається Російська Федерація. Колись це був Радянський союз, а ще раніше - Російська імперія. Вони не хочуть, щоб ними керували з Москви. А для цього, звісно, потрібно не лише членство в НАТО, а і членство в ЄС. А цього насправді нелегко досягти, тому що ЄС - це союз, заснований на верховенстві права, це спільний ринок, це рух людей, насправді дуже багато бюрократії. Щоб бути членом ЄС, потрібно виконати купу норм і купу паперів. Але ці зусилля окупаються... Я закликаю почати переговори якнайшвидше, але все одно це переговори, які тривають довго, тому треба розпочати цей процес", - зазначив голова МЗС Чехії.

Шлях України до НАТО - новини

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня у спільній статті, опублікованій журналом Foreign Affairs, прем'єр-міністри Польщі, Чехії та Словаччини заявили, що Україна має отримати від НАТО чітку схему набуття членства, а до його отримання Альянс повинен надати Києву гарантії безпеки. За словами міністрів, уже зараз слід планувати повоєнні гарантії безпеки України, без яких "не буде жодних інвестицій та сталого відновлення в Україні".

У лютому генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що країни НАТО дійшли згоди щодо того, що Україна стане членом Альянсу, "але це довгострокова перспектива", адже спершу треба перемогти у війні з Росією. Під час квітневого візиту до Києва Столтенбер підтвердив цю позицію, зазначивши, що спершу доведеться закінчити війну з Росією.

Нагадаємо, Україна подала заявку на вступ до НАТО в прискореному порядку 30 вересня 2022 року. Президент Зеленський зазначив, що наша держава робить свій визначальний крок, підписуючи таку заявку.

Вас також можуть зацікавити новини: