Вакцина РФ - Росія поширює фейки про британську вакцину від COVID-19, щоб продати свою / REUTERS

Глава МЗС Британії Домінік Рааб вважає, що Росія запустила нову кампанію дезінформації щодо їхньої вакцини від COVID-19, яка нині знаходиться на випробувальному етапі.

Слова міністра цитує AP.

Як зазначає агентство, у Росії були створені картинки, меми та навіть відеоролики, що закликають викликати побоювання з приводу розроблювальної оксфордськими вченими вакцини від COVID-19.

Відео дня

Читайте такожУ Кремлі обмежилися марнослів'ям у відповідь на санкції ЄС через отруєння Навального

Грубі зображення доносять користувачам соціальних мереж неправду: вакцина від COVID-19 нібито перетворює людей у мап, бо у ролі переносника вчені використовують вірус шимпанзе. Хоч це звичайна практика при розробці вакцин.

Times повідомляє, що дезінформація направлена на країни, у які Москва хоче продавати свою вакцину від коронавірусу, а також на Захід.

«Це жалюгідна дезінформація, проте вона дуже серйозна, оскільки це спроба зірвати спроби знайти безпечну вакцину», – заявив глава МЗС Британії Рааб.

Міністр попередив, що кампанія може завдати збитків в той час, коли світ об’єднується задля боротьби з вірусом.

«Ми знаємо, що у Росії є досвід використання дезінформації як інструменту зовнішньої політики, але будь-яка спроба поширити брехню про COVID-19 і вакцину зокрема, коли ми намагаємося об’єднатися як міжнародна спільнота, вкрай прикра», – додав Рааб.

Російська вакцина проти коронавірусу: що відомо

  • 11 серпня Путін заявив, що Росія першою у світі зареєструвала вакцину від коронавірусу. Путін також стверджував, що одна з його доньок зробила собі таке щеплення.
  • За даними ВООЗ, зараз у світі проводиться близько 700 випробувань вакцини від COVID-19, з них 22 проходять клінічні випробування у Великій Британії, Китаї, США, Німеччини, Південній Кореї, Японії і Канаді.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я не включила зареєстровану Росією вакцину від коронавірусу до переліку вакцин, які перебувають на завершальному етапі випробувань.
  • В українському МОЗ зазначили, що поки що не можна сказати, чи буде російська вакцина від COVID-19 ефективною, безпечною і придатною для масового використання, адже РФ не провела третьої фази клінічних випробувань, вкрай важливої для обґрунтування застосування препарату на людях.