Під час двогодинної телефонної розмови очільників Сполучених Штатів Америки Джо Байдена та Китайської народної республіки Сі Цзіньпіна, вони обговорювали й українське питання. Наразі я не бачив офіційного прес-релізу Білого дому, але китайські ЗМІ вже оприлюднили цитату Сі Цзіньпіна: "Криза в Україні – це не те, що ми хочемо бачити".

Офіційно Китай не підтримує агресію. Але й офіційно не засуджує

Проте, хочу нагадати, що ще 4 лютого РФ та КНР оприлюднили спільну заяву, в якій, зокрема, йшлося: "Китайська сторона ставиться з розумінням і підтримує висунуті РФ пропозиції щодо формування довгострокових гарантій безпеки в Європі". Можна це зрозуміти по різному, але в Пекіні ще тоді чудово розуміли, що ці гарантії мали на меті обмеження українського зовнішньополітичного суверенітету. Та контроверсійна заява мала б викликати в Києві певну стурбованість. Адже це відбулося на тлі зафіксованого стратегічного партнерства між Україною та КНР.  

Відео дня

Так, офіційно Китай не підтримує агресію. Але й офіційно не засуджує. Проте для нас, коли кожен день вбивають українців, це виглядає так, що суперечить духу й букві стратегічного партнерства з КНР.

Китай не визначився. Він нейтрально споглядає, як вбивають українців. Хоча є державою членом Ради безпеки ООН, головна функція якої – забезпечення миру й безпеки в Європі. Тобто така позиція - нонсенс. Вони не можуть зберігати нейтральність.

Варто зазначити, що протиріччя між США та КНР на сьогодні доволі серйозні й глибокі

Звичайно, ми розуміємо, що США, які допомагають Україні, намагаються пояснити КНР, що не в інтересах країни, яка здійснює глобальну торгівлю, яка має глобальні амбіції та бере на себе глобальну відповідальність, спокійно дивитись на те, що громадян України вбивають. І все це відбувається в Європі.

Тому хотілося б найближчим часом очікувати, що Китай визначиться щодо цього питання, як відповідальна країна, яка, в тому числі підтримувала економічні стосунки з Україною, і скаже своє слово.

Питання безпеки всього світу сьогодні вирішується в Україні

Варто зазначити, що протиріччя між США та КНР на сьогодні доволі серйозні й глибокі. Але все це відходить на другий план перед загрозою розв’язання з боку Росії великої війни в Європі. Сподіваюсь, що чутливе питання брязкання з боку РФ ядерною зброєю теж обговорювалось США та КНР. Що Білий дім, Вашингтон пояснив Пекіну, що це буде просто катастрофою для безпеки у світі. І, можливо, просив, щоб Китай використав свої можливості, щоб переконати РФ, Путіна не влаштовувати третю світову війну. Адже кроки, на які спроможна Росія, можуть призвести до катастрофічних наслідків не лише в Україні чи Європі, а будуть катастрофою для всього світу. Таким чином, питання безпеки всього світу сьогодні вирішується в Україні.

Впевнений, що багато людей в Китаї, як люди по всьому світу, з жахом дивляться на те, що відбувається. А в керівництві КНР чудово розуміють, що російські забаганки і ультиматуми - шлях до катастрофи.

Вважаю, що не можна спокійно дивитися на те, що відбувається в Маріуполі чи Харкові. Тому сподіваюсь, що Китай визначиться та засудить дії, які підривають мир та безпеку в Європі та в усьому світі. Така країна не може просто дивитись на те, що відбувається.

Олег Бєлоколос, голова правління "Майдан закордонних справ", член політради партії "Сила і честь"