Росія де-факто контролює Придністров'я / фото ua.depositphotos.com

Будь-яка військова провокація росіян з боку невизнаного Придністров'я приречена через небоєздатність ворожого контингенту і місцевих сил. Втім, можливе проголошення Москвою цієї території "своєї".

Таку думку висловив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, передає НВ.

Реальною метою провокацій в "ПМР", на думку експерта, може бути зміна її статусу.

Відео дня

"Для того, щоб визнати Придністров'я своєю територією, військові маневри абсолютно не потрібно починати. Але якщо так склалося, то в скарбничку перемог можна покласти і те, що вже зроблено. А представлено це як досягнення. Референдум вони зроблять буквально через два дні, а потім за визнання Придністров'я голосує Держдума", - вважає Сунгуровський.

Він також підкреслює, що військові успіхи там для РФ неможливі, оскільки для них потрібно мати боєздатне угруповання. За його словами, "російські миротворці в Придністров'ї" - це один неповний батальйон і обслуговуючий персонал Арсеналу в Ковбасній, де переважно служать місцеві жителі з російськими паспортами. Так звана "армія Придністров'я" налічує не більше 10 тисяч осіб, але боєздатний хіба що один батальйон спецпризначення.

"Це люди без бойового досвіду, абсолютно невмотивовані воювати", - додає Сунгуровський.

Політичною метою останніх подій експерт називає дестабілізацію в регіоні, яка зачепить як Україну і Молдову, так і сусідню Румунію.

"Тому це чергова авантюра, розрахована на знову-таки шантаж для того, щоб утримувати частину наших сил на цьому напрямку - хіба мало що станеться. При найменшій небезпеці ми намагаємося блискавично реагувати. Росія живе в іншій реальності розвитку геостратегічної думки. Що у них насправді в голові - мені сказати важко. Тому створення на території Придністров'я анклаву типу Калінінградської області - як один з можливих варіантів", - резюмував Сунгуровський.

Ескалація в Придністров'ї

25 квітня вдень сталися вибухи в будівлі "міністерства держбезпеки" в Тирасполі, а наступного дня підірвали вежу телетранслятора. 

Українська розвідка опублікувала документ, що свідчить про причетність російських спецслужб до організації вибухів у Тирасполі.

За задумом авторів, інциденти повинні виправдати війну на території України, або залучити "ПМР" до бойових дій. Або в якості території з певним мобілізаційним резервом, або ж як територію, з якої російські війська можуть проводити атаки на українську територію, вважають розвідники. 

У свою чергу президент Молдови Майя Санду заявила, що ескалація в Придністров'ї походить від" провоєнних " сил всередині регіону, зацікавлених у дестабілізації безпеки.