Держсекретар США їде до Китаю: ймовірно, говоритимуть про війну в Україні / фото REUTERS

Довгоочікувана поїздка державного секретаря Ентоні Блінкена до Китаю може відбутися 5-6 лютого. 

Як повідомляє POLITICO з посиланням на вашингтонських дипломатів, на порядку денному під час офіційних зустрічей держсекретаря, ймовірно, буде війна в Україні. 

Під час візиту Блінкен зустрінеться, зокрема, з міністром закордонних справ Китаю Цінь Ганом. Поїздка є продовженням зустрічі президента Джо Байдена з лідером Китаю Сі Цзіньпіном в листопаді, на якій американський лідер пообіцяв "підтримувати відкриті лінії зв’язку" з Пекіном у період загострення взаємин між країнами. 

Відео дня

Поки ані Державний департамент США, ані уряд Китаю не оприлюднили подробиць майбутнього візиту Блінкена до Пекіна. Минулого місяця речник Держдепу Нед Прайс, коментуючи майбутню поїздку, зазначав:

"Я впевнений, що коли міністр поїде до Пекіна, а ми все ще очікуємо, що це станеться на початку наступного року, війна Росії проти України буде на порядку денному. … Ми сподіваємось і очікуємо, що КНР не сприятиме зусиллям Москви, надаючи допомогу в безпеці або систематично допомагаючи Москві уникати санкцій".

Крім цього, порядок денний держсекретаря, ймовірно, включатиме зростання ядерного арсеналу Пекіна, співпрацю між країнами у боротьбі з наркотиками та визволення громадян США, які утримуються в Китаї.

Позиція Пекіна щодо війни в Україні

Китай тривалий час утримувався від будь-якої критики на адресу РФ у зв’язку із вторгненням до України. Китайські офіційні особи незмінно повторюють, що КНР виступає за припинення вогню, припинення війни та мирні переговори. 

У вересні було публічно повідомлено, що лідер Китаю Сі Цзіньпін висловив Путіну свою стурбованість тривалою війною в Україні. Після масованого обстрілу України російськими окупантами 10 жовтня Китай публічно закликав до деескалації та діалогу.

На початку листопада Сі Цзіньпін провів зустріч з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, на якій застеріг Росію від застосування ядерної зброї та загрозам її використання. В листопаді після зустрічі з Сі Цзіньпіном президент Франції Еммануель Макрон повідомив, що Китай готовий до співпраці задля припинення війни в Україні.

Екс-посол США і член санкційної групи "Єрмак-Макфол" Майкл Макфол також наголошував, Китай непублічно підтримує санкції проти Росії, відмовляється їй допомагати і надавати технології. Водночас офіційно Китай не приєднався до західних санкцій проти Росії. Через таку реакцію Китая на війну дипломатичні відносини з країнами Заходу, зокрема, ЄС, погіршилися. За інформацією ЗМІ, тепер Китай прагне поліпшити ситуацію.

Вас також можуть зацікавити новини: