Путін називає Китай партнером / фото REUTERS

Китайський лідер Сі Цзіньпін відмовився приїхати в Росію на запрошення бункерного президента Володимира Путіна. Чому ж візит не відбувся, одразу ж став пояснювати прес-секретар глави РФ Дмитро Пєсков. За його словами, у всьому винен коронавірус. 

Журналісти проекту FreeДом нагадують, що Путін і Сі Цзіньпін зустрічалися в Пекіні 4 лютого, напередодні повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Зараз настала черга китайського президента відвідати Росію в рамках дипломатичних церемоній. 15-го червня під час телефонної розмови Путін нібито запросив у гості голову КНР. Однак той сказав, що найближчим часом буде важко приїхати в РФ.

"Фактично Китай веде зараз політику асбтрагування від дій РФ на всіх рівнях. І відмова від цього візиту - це не через коронавірус. Китай таким чином латентно, але абстрагується від Російської Федерації", - пояснив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. 

Раніше навіть сам Путін називав Китай братнім народом і вірним другом Росії. Але дружба дружбою, а Пекін уникає називати в будь-яких офіційних документах Росію союзником, хоч і підкреслює партнерство.

"Китай ніколи не був дружнім до Росії. Китай - це країна, яка використовує РФ як сировинну базу вже десятиліттями", - говорить Коваленко.

Щодо вторгнення Росії в Україну, Сі Цзіньпін обережний, тому що такі дружні відносини можуть потягнути за собою КНР в прірву. Лідер Піднебесної не надає підтримку РФ і заявив, що все можна вирішити дипломатичним шляхом. Раніше анексію Криму Китай, до речі, не визнав. 

"У Китаї прекрасно розуміють, що будь-які дії, які можуть дестабілізувати його політичну, економічну, соціально-суспільну обстановку в країні, вони неприпустимі. А підтримка РФ - це саме такі дії. Тому такої підтримки у військовому плані Китаєм не буде здійснюватися на адресу Російської Федерації", - наголосив військовий експерт.

По суті Китай залишається бізнес-партнером Росії, але не ризикує порушувати санкції і з деякими компаніями потихеньку починає розривати відносини. 

"Ми зараз бачимо, як Китай починає вибудовувати економічну стіну з російськими компаніями, які, знову-таки, перебувають під санкціями. Також низка китайських компаній вийшли з РФ після введення проти неї масштабних санкцій і продовжують виходити", - підсумував Коваленко.

Раніше глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявляв, що в Європейському Союзі бачать лише "обмежені" можливості для Росії пом'якшити санкції Заходу за рахунок підтримки з боку Китаю.

Вас також можуть зацікавити новини: