Силовики зачищають центр Алмати від протестувальників / скріншот

У мережі з'явилося відео зачистки центру Алмати від протестувальників. За інформацією МВС Казахстану, в місті затримано 2 тисячі людей. На площі Республіки залишаються не більше 300 людей.

Про це повідомляє Telegram-канал Baza, публікуючи запис з міських камер відеоспостереження.

"На відео видно, як поліцейські оглядають автомобіль затриманих. На тротуарі на колінах сидять чотири людини. Біля них чергують поліцейські, а поруч лежить тіло вбитого чоловіка - мабуть, один з протестувальників",  – йдеться у підписі до відео.

Також зазначається, що, за відомостями протестувальників, під час ранкової зачистки міста загинули близько 30 людей. Повідомляється, що їх застрелили силовики, які проводять спецоперацію.

Читайте такожРосія перекидає в Казахстан бронетехніку (відео)Раніше повідомлялося, що під час протестів в Алмати загинули більше десятка протестувальників та, щонайменше, 13 силовиків.

Протести в Казахстані: що відомо

У Казахстані з 2 січня проходять акції протесту. Люди вийшли на вулиці міст через підвищення цін на скраплений газ. Громадяни вимагають відставки президента, уряду та виступають проти корупції. Під час акцій правоохоронці застосовують силу до протестувальників, затримано сотні людей.

У зв'язку з акціями протесту президент країни Касим-Жомарт Токаєв прийняв відставку уряду. Тимчасове виконання обов'язків прем'єр-міністра він вирішив передати Аліхану Смаїлову.

Нурсултан Назарбаєв залишив посаду голови Ради безпеки Казахстану. Раду Безпеки очолив Токаєв.

Президент Казахстану звернувся за допомогою до глав держав Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). Війська РФ, Вірменії, Білорусі, Киргизстану і Таджикистану направлені в Казахстан на обмежений проміжок часу для "стабілізації та нормалізації обставин".

МЗС України через акції протесту радить українцям утриматися від відвідування Казахстану.

Вас також можуть зацікавити новини: