Експерт пояснив, навіщо Путіну був потрібен заколот Пригожина / скриншот

Заколоту ватажка "вагнерівців" Євгена Пригожина насправді не було, його зрежисували російські спецслужби. Своєю чергою, російський диктатор Володимир Путін використав цей "бунт" для чисток в армії – знищення реальної військової опозиції щодо нього самого.

"Наразі у російській армії відбувається тотальна зачистка, яка нагадує 1937-39 роки. Тобто зміна практично всього російського генералітету", – наголосив в ефірі телеканалу "Еспресо" військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

Водночас, за його словами, поява Євгена Пригожина на форумі "Росія - Африка" не є випадковістю.

Відео дня

"Це сигнал країнам Африки, що РФ буде представляти свою присутність використовуючи ПВК Вагнера та інші ПВК, які на території РФ юридично заборонені", – додав Снєгирьов.

Заколот Пригожина: основні моменти "бунту" та його наслідки для РФ

23 червня 2023 року ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин оголосив "марш справедливості" та заявив, що йде на Москву, зупиняти міністра оборони РФ Сергія Шойгу. Сталося це після цього, як армія РФ, за словами Пригожина, завдала удару по позиціях "вагнерівців".

Утім заколот тривав недовго. За 24 липня "вагнерівці" встановили контроль над Ростовом та дійшли до Московської області, збивши дорогою декілька одиниць російської авіації. За 200 км до Москви Пригожин розвернув колону. Після цього "бунту" ПВК "Вагнер" вирушила до Білорусі. Там зʼявилося вже декілька таборів.

Після цих подій в Росії розпочалися чистки в силових структурах. Спочатку з публічного поля зник генерал Сергій Суровікін, який встиг засвітитися у війні РФ проти України. Повідомлялося, що він перебував у СІЗО, згодом з'явилася інформація, що його відпустили після допиту, проте вдома він не зʼявлявся.

15 липня стало відомо, що міністр оборони РФ Сергій Шойгу позбавив посади ще одного генерала – командира Тульської 106-ї дивізії ВДВ, генерал-майора Селіверстова. Він командував дивізією, яка воювала на Бахмутському напрямку.

Видання The Wall Street Journal писало, що після заколоту Пригожина Кремль провів чистки в армії, внаслідок яких були відсторонені 15 офіцерів. Ще 13 – затримували для проведення допитів.

Вас також можуть зацікавити новини: