ЗРК Patriot є на озброєнні України / фото Getty Images

Ізраїль у найближчі кілька місяців має намір вивести з експлуатації всі батареї ЗРК Patriot. Про це офіційно повідомили збройні сили країни, зазначивши, що відбудеться це в найближчі вісім тижнів, тобто до кінця червня, пише Defence Express.

Причиною називається застарілі ЗРК, а також пояснюється, що це означає їхню малу ефективність і складність обслуговування. Відомо, що на озброєнні країни перебувають чотири батареї у версії PAC 2 (без можливості перехоплення балістичних цілей).

Повідомляється, що в реальних бойових умовах ЗРК Patriot в Ізраїлі загалом збили 19 цілей, дронів.

Відео дня

"Попри появу "зайвих" Patriot, Ізраїль навряд чи буде їх передавати Україні. Оскільки ця країна не тільки не надає допомоги, зараз триває мовчазне блокування навіть реекспорту озброєння. У цих умовах єдино можливий варіант, якщо США просто викуплять ці ЗРК і проведуть обмін за досить складними схемами, - пише видання. - Але для цього все одно потрібно отримати згоду Ізраїлю".

Приміром, Вашингтон може поставити ці чотири батареї на модернізацію або передати їх до Іспанії/Греції, які вже своєю чергою мають передати власні Україні.

Нагадаємо, міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін закликав партнерів передати Україні зенітно-ракетні комплекси Patriot.

Вас також можуть зацікавити новини: