Путін хоче, щоб Ердоган був на Заході, як "свій серед чужих, чужий серед своїх" / REUTERS

Екс-міністр закордонних справ України Павло Клімкін спрогнозував, що найбільше потрібно кожній стороні від ймовірної зустрічі між президентом РФ Володимиром Путіним та президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом.

В ефірі телемарафону він висловив думку, що мова буде йти не тільки про ситуацію із зерновою домовленістю, а взагалі про Чорноморську безпеку і "тут погляди Ердогана і Путіна фундаментально є різними".

"Але Росія вже не контролює Чорне море і ми це показали. НАТО також повністю не контролює Чорне море, і наша роль зростає через вдале використання дронів, розвідки і комплексних заходів. Для Ердогана буде дуже важливо говорити з Путіним про безпеку взагалі судноплавства в Чорному морі, чого наразі немає. Дуже важливо говорити з Путіним, щоб він не влаштовував шоу з зупинкою з турецьких кораблів, як декілька днів тому, оскільки це звичайно нервує і Туреччину, і особисто Ердогана", - акцентував Клімкін.

Відео дня

Він додав, що також під час зустрічі буде йти мова про поновлення зернової домовленості.

"Для Путіна звичайно дуже важливо показати, що він "крутий" і що він хоть щось додатково для себе отримав. Маємо бути готовими, що Ердоган все ж таки захоче бути медіатором і стосовно зернової домовленості, і інших питань. Крім того, будуть і питання, звичайно, постачання нам Туреччиною озброєння і все інше. Але, сподіваємось, що Ердоган, те що я знаю зі своїх каналів в Анкарі, тут на поступки не піде", - підкреслив Клімкін.

Екс-міністр закордонних справ вважає, що Росія хоче, щоб Ердоган був на Заході, як "свій серед чужих, чужий серед своїх".

"Начебто Туреччина і член НАТО, але намагається розмовляти самостійно з Росією, намагається маневрувати між Заходом і Росією. І для Путіна переконати Ердогана, що він насправді не частина Заходу, а своєрідний посередник-медіатор, при чому унікальний, між Росією і Заходом, і за це може отримати якісь там "пряники" - це була б ідеальна мета візиту. Але, сподіваємось, що це не вийде ні у великому, ні у дріб’язковому", - сказав Клімкін.

Він зазначив, від яких результатів зустрічі між Ердоганом та Путіним, виграла б Україна.

"Від поновлення зернової домовленості, щонайменше на попередніх умовах. Без якихось компромісів, які розмивають санкційний режим…Ми маємо бути обережні і, звичайно, можемо говорити про якісь технічні компроміси, але ніяк не політичні поступки", - підкреслив Клімкін.

Також, екс-міністр закордонних справ оцінив, якою є вирогідність того, що після зустрічі в Туреччині, "зерновий коридор" можуть відновити на тих умовах, які були прописані від самого початку. Він вважає, що "звичайно Путіну потрібно щось отримати і принести", щоб таким чином показати в середині Росії відчуття його позиції. Інакше російські лідери різних націоналістичних сил звинуватять його у слабкості та почнуть розмірковувати над тим, якою є насправді його роль "в цій імперській реальності". 

"Тому, йому (Путіну-УНІАН) потрібно показати хоч якесь підняття ставок. Навколо того і буде розмова з Ердоганом. Критична умова для нас – це не допустити розмивання санкційного режиму", - констатував Клімкін.

Зрив Росією "зернової угоди" - подробиці

17 липня Росія офіційно відмовилася продовжити дію "зернової угоди". За словами президента країни-агресора, для відновлення угоди необхідно вивести з-під санкцій поставки російського зерна і добрив "на світові ринки", підключити банки до SWIFT, зняти "всі обмеження".

Після зриву РФ "зернової угоди"  ситуація в Чорному морі значно загострилась, а Міноборони країни-агресора пригрозило атакувати всі цивільні судна, що рухаються до українських портів, розцінюючи їх як такі, що перевозять вантажі військового призначення. Крім того, ворог почав атакувати українські портові потужності.

18 липня Президент України Володимир Зеленський жорстко відреагував на заяву країни-агресора про вихід із "зернової угоди".

14 серпня МЗС України відреагувало на провокацію РФ, яка сталась напередодні  із турецьким суховантажем "Сукра Окан" коли він прямував у порт Ізмаїла та відмовився виконувати вимогу російського військового корабля щодо примусової зупинки та огляду вантажу. В українському відомстві наголосили, що Росію слід позбавити можливості блокувати судноплавство в Чорному морі та закликали країни-партнерів докласти зусиль для відновлення роботи зернового коридору.

16 серпня з’явилась інформація в SHOT у Telegram, що російський диктатор Путін і президент Туреччини Ердоган можуть зустрітися в останній день серпня. Водночас, за повідомленням ТАСС у Telegram прес-служба адміністрації Ердогана зазначала, що турецька сторона поки не має конкретної інформації про можливу зустріч лідера Туреччини з диктатором РФ 31серпня. 

17 серпня експерт Марк Фейгін озвучив прогноз щодо результатів ймовірної зустрічі Президента країни-агресора Володимира Путіна та президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана. Правозахисник вважає, що у  Ердогана достатньо важелів тиску на агресора, який не зацікавлений у зіпсуванні відносин з Туреччиною. Тому, на думку експерта, Путін погодиться продовжити зернову угоду, але вимагатиме набагато більше поступок, ніж зараз.  Водночас, він зазначив, що Україна готова піти далеко не на будь-які поступки.