Головною метою заходів з обстеження підводного човна, що згідно рішенням командувачів Військово-Морських Сил Збройних Сил України (ВМС ЗС України) і Чорноморського флоту Російської Федерації (ЧФ РФ) здійснюються спільним суднопідйомним загоном під керівництвом начальника Центру пошукових і аварійно-рятувальних робіт ВМС ЗС України капітана 1 рангу Віктора Двухшорстнова, є визначення можливості його підйому на поверхню. До проведення другого етапу підводно-технічних робіт від українських ВМС залучені рейдовий буксир “Кременець” з водолазною групою на борту, санітарний катер “Сокаль” з медичною групою та евакуаційними засобами на борту, а також морське водолазне судно “Нетішин” з водолазною групою на борту; від ЧФ РФ – рятувальне судно “Епрон” з водолазною групою на борту і кілекторне судно “КІЛ-25” з комплектами рейдового обладнання на борту.

Для прийняття остаточного рішення щодо можливості підйому підводного човна на поверхню, сплановано проведення обстеження об’єкту групою водолазів ВМС ЗС України і ЧФ РФ. Зокрема, в ході другого етапу підводно-технічних робіт планується провести водолазні роботи щодо обстеження конструктивних елементів підводного човна, а також підйом окремого устаткування та елементів корпусу підводного човна з метою ідентифікації.

Вчора в другій половині дня силами суднопідйомного загону піднято на поверхню 45-ти міліметрову кормову артилерійську установку з фрагментами корпусу “Щ-216”. Її перевантажено на борт рейдового буксирного судна “Кременець”.

Відео дня

За підсумками другого етапу планується сформувати детальний обрис об’єкту для прийняття рішення щодо можливості підйому.

Як раніше повідомлялося, на першому етапі, що тривав з 21 по 25 серпня, було здійснено первинне обстеження підводного човна “Щ-216”.