5 грудня на Рівненській АЕС стартує випробування обладнання, яке постачається компанією Holtec International (США) для проекту Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Роботи розпочинаються з перевірок та випробувань перевантажувального контейнеру HI-TRAC 190, за допомогою якого перевантажується відпрацьоване ядерне паливо (ВЯП) з приреакторного басейну витримки атомного енергоблоку до транспортних контейнерів HI-STAR для подальшого перевезення до ЦСВЯП. Контейнер HI-TRAC та допоміжне обладнання, необхідне для роботи з HI-TRAC, були поставлені на РАЕС зі Сполучених Штатів Америки, де вони виготовляються на заводі НMD (Holtec Manufacturing Division) компанії Holtec International, за технологією якої ведеться будівництво ЦСВЯП. Початок випробувань контейнеру HI-TRAC є важливим кроком на шляху до виконання стратегічно важливого для енергетичної безпеки України проекту. Запрошуємо представників ЗМІ стати свідками цієї історичної події.

Акредитація: pr@atom.gov.ua тел. (044) 277-78-89 ‒ начальник відділу роботи зі ЗМІ дирекції з комунікацій НАЕК «Енергоатом» Вовчук Олег Миколайович.

Передумови та історія проекту створення ЦСВЯП

Відео дня

Через відсутність власного централізованого сховища Україна змушена кожен рік витрачати близько 200 млн дол. на оплату послуг з вивезення та переробки ВЯП на території Росії. Контракт між Енергоатомом і переможцем відповідного тендеру компанією Holtec International був підписаний ще у 2005 році, проте з ряду причин, у тому числі через зміну політичної кон'юнктури проект довгий час був фактично заморожений. Реальна робота за цим проектом відновилася у 2014 році, а будівельні роботи на майданчику ЦСВЯП, розташованому у зоні відчуження ЧАЕС, розпочались у 2017 році. Термін введення в експлуатацію 1-го пускового комплексу ЦСВЯП заплановано на 2020 рік. Контракт на будівництво сховища передбачає, що компанія Holtec International постачатиме спеціальне устаткування для «сухого» зберігання відпрацьованого ядерного палива та його транспортування, а також  надасть Україні технології, що будуть застосовані, як на енергоблоках АЕС, так і при перевезенні ВЯП з АЕС до ЦСВЯП. Згідно умов контракту, Holtec International поставить для ЦСВЯП 94 системи зберігання відпрацьованого ядерного палива та все інше необхідне обладнання для відвантаження ВЯП з енергоблоків АЕС, перевезення ВЯП до ЦСВЯП та встановлення ВЯП на зберігання у сховищі; подальше виробництво цих систем зберігання відпрацьованого палива відбуватиметься в Україні.