Легендарна вірність лебедів викликає великі сумніви після відкриття, згідно  з яким  лебеді відносяться до украй нерозбірливих типів, які регулярно відлучаються з кубла і зраджують своїм партнерам.

Австралійські учені стверджують, що вони зруйнували образ лебедів як символу вічної любові, провівши ДНК-тести, які показали, що кожне шосте лебеденя є плодом зради.

"Лебедів одвіку шанували як символ вірності і відданості довжиною в життя, проте наша нова робота продемонструвала, що в їх середовищі процвітають зради", – заявив Рауф Малдер з Мельбурнського університету, який вивчає особливості спаровування австралійських чорних лебедів.

Відео дня

Зараз дослідники намагаються встановити, як грішним самкам вдається вислизнути від своїх партнерів, які славляться тим, що люто охороняють подруг.

Для цього в хвостове пір`я 60 самцям, що мешкають на озері в Альберт-парку в Мельбурні, зараз вбудовують особливі мікрочіпи. Таку ж кількість самок забезпечать мініатюрними пристроями стеження -декодерами. "Коли самець і самка злучаються, декодер самки виявляє мікрочіп в хвості самця, реєструючи його ідентифікаційний номер, а також час спаровування", – розповів Малдер.

"Всі злучки записуються в декодері,  і можна буде одержати повний звіт про статеву поведінку протягом декількох тижнів".

З часом ця технологія дозволить намалювати повну картину поведінки лебедів.

Лебедів вивчають в рамках трирічного дослідження вартістю 80 тис. фунтів, замовленого Австралійською дослідницькою радою.

Інопреса