Народний депутат України Інна Богословська вітає ініціативу створення зернового пулу - об`єднання трьох країн-експортерів зерна - України, Росії і Казахстану з метою максимально активно протидіяти продовольчій кризі. Про це народний депутат заявила на Першому всесвітньому зерновому форумі, який відбувся 6-7 червня в м. Санкт-Петербург (РФ).

"Зміна клімату, зменшення ареалів посівних площ, значні коливання цін на зерно ведуть світ до продовольчої кризи. Протистояти йому можна тільки одним способом – створивши пул великих країн-експортерів зерна", - заявила І.Богословськая, слова якої наводить прес-служба народного депутата.

За її словами, об`єднавши свої зусилля, Україна, Росія і Казахстан можуть завоювати близько 30% світового ринку експорту зерна. "Так, у нас є посівні площі, але в цілому в наших країнах сільське господарство слабо індустріалізоване – немає необхідної аграрної інфраструктури, добірного селекційного фонду. Не вирішивши ці питання, ми не зможемо увійти до числа провідних продовольчих країн світу", - переконана І.Богословська.

Відео дня

Крім того, відзначила вона, створення зернового пулу дасть змогу більше заробляти селянам. "Не секрет, чим більший врожай, тим менше одержують доходу ті, хто безпосередньо його вирощує. Це погано. У такому разі у людей немає мотивації", - підкреслила народний обранець.

Разом із тим, говорить І.Богословська, в реалізації даної ініціативи повинні бути зацікавлені країни ЄС. "Ми потребуємо якісної сільськогосподарської техніки, елеваторів, сховищ, і європейські країни можуть створювати в Україні, Росії і Казахстані спільні підприємства по виробництву с/х техніки", - говорить І.Богословська.

Між тим, народний депутат акцентувала увагу на тому, що зернові ринки в Україні, Росії і Казахстані регулюються по-різному. "В Україні інший ринок, ніж у Росії і Казахстані, і для нас ефективнішим буде механізм індикативних цін, податкової стимуляції", - відзначає І.Богословська.

Як повідомили у прес-службі народного депутата, ідея створення зернового пулу знайшла підтримку на Першому всесвітньому зерновому форумі, що відбувся минулого тижня у Санкт-Петербурзі. Зокрема, міністр сільського господарства Росії Олена Скриннік заявила, що ринкові позиції України, Росії і Казахстану слід підкріпити серйозними інвестиціями в інфраструктуру, створивши міцний фундамент для довгострокової конкурентоспроможності зерна з Чорноморського регіону. Її підтримали міністр аграрної політики України Юрій Мельник і замміністра сільського господарства Казахстану Арман Евнієв: вони заявили, що створення пулу трьох країн дозволить підсилити їх роль на світовому зерновому ринку.