Лідер кримськотатарського междлісу Мустафа ДЖЕМІЛЄВ розраховує на зустрічі з президентом України Віктором ЯНУКОВИЧЕМ обговорити питання недофінансування програми облаштування репатріантів, представництва кримських татар в органах влади і силових структурах Криму та необхідності ухвалення Верховною Радою закону про відновлення прав депортованих.

«Нам треба чітко знати, братиме участь держава в питанні облаштування співвітчизників (кримських татар), які після півстолітнього заслання повертаються на свою Батьківщину, чи ні. Ми не нахлібники, ми нічого не випрошуємо! Ми говоримо: нам потрібно дати те, що нам належить по праву», - заявив ДЖЕМІЛЄВ на нараді постійного представника глави держави в Криму Сергія КУНІЦИНА з членами Ради представників кримськотатарського народу при президентові України.

За словами лідера меджлісу, за останні п`ять років недофінасування програми розселення і облаштування депортованих на період 2005-2010 років становить 103 млн. грн.

Відео дня

ДЖЕМІЛЄВ висловив сумнів, що цього року буде виділено 124 млн. грн., передбачені програмою на 2010 рік.

«Кілька днів тому у мене була зустріч з віце-прем`єром СЕМИНОЖЕНКОМ. Наскільки я зрозумів з його слів, у проекті на 2010 рік передбачається 50 млн. грн., та й то не з бюджету, а зі стабілізаційного фонду. Тобто, захочуть - дадуть, не захочуть - не дадуть», - сказав лідер меджлісу.

Як зазначив ДЖЕМІЛЄВ, Україна взяла на себе зобов`язання виділяти гроші на облаштування раніше депортованих громадян, і якщо країна не робить цього, то кримські татари можуть зажадати повернути їм відібрані під час депортації 1944 року майно і будинки.

«Держава Україна через відомі причини не може повернути наші будинки, наше конфісковане майно, але у держави є позиція, вона говорить: я вирішуватиму ваші проблеми, щорічно закладаючи до свого бюджету певні кошти. Якщо держава говорить: ні, я не вирішуватиму проблеми, я не виділятиму гроші, то виникає питання повернення того, що було незаконно вилучене у нашого народу. До чого це призведе? Я думаю, про це повинна подумати державна структура влади... Якби, скажімо, нам повернули 89 тисяч будинків і квартир, вилучених при депортації, жодної житлової проблеми не було б. Якби нам повернули 400 з гаком шкіл, які були до депортації, ніяких нових шкіл не треба було б будувати», - заявив керівник меджлісу.

За даними КУНІЦИНА, зустріч ЯНУКОВИЧА з ДЖЕМІЛЄВИМ відбудеться, ймовірно, до 18 травня - Дня пам`яті жертв депортації.

Глава адміністрації президента Сергій ЛЬОВОЧКІН «підтвердив, що президент України прийме Мустафу ДЖЕМІЛЄВА», сказав кримський представник глави держави.

У травні 1944 року тодішній керівник СРСР Йосиф Сталін підписав постанову про виселення кримських татар. Їх звинуватили у масовому дезертирстві та співпраці з фашистами. Виселення почалося вранці 18 травня 1944 року і завершилося до вечора 20 травня. До 190 тис. кримських татар депортували з території півострови. Велика частина була виселена до Узбекистану.

В даний час населення Криму становить більш як 1,9 млн. чоловік, із них понад 265 тисяч - кримські татари.

Ще щонайменше 100 тисяч кримських татар хотіли б повернутися на півострів.