Врятувати свою психіку від тривожності можна 9 продуктами, що саме радять їсти / Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Якщо на тлі постійних ракетних ударів РФ по Україні посилюється тривожність, відчуваєш себе втомленим та "розбитим", слід звернути уваги на 9 суперпродуктів, які можуть допомогти підтримати психічне здоров'я за рахунок своїх природних властивостей.

Також ця їжа може позитивно вплинути на фізичний стан вашого тіла, стверджує портал DesertNews, опублікувавши відповідний список з висновками дослідників, дієтологів та визнаних світом профільних організацій.

9 суперпродуктів, які здатні "врятувати" психіку та тіло:

1. Ягоди можуть "знищити" вашу депресію. Про це стверджував професор епідеміології та дієтології Гарвардської школи громадського здоров'я імені Т.Х. Чана Ерік Рім. В коментарі The Washington Post він акцентував, що людині достатньо з'їдати чашку ягід на день, щоб відчути позитивний вплив. Також про користь ягід свідчить дослідження вчених за 2013 рік. Вони зробили висновок, що регулярне споживання полуниці та чорниці тісно пов'язане зі зниженням появи ризику серцевого нападу.

Відео дня

"Дослідники повідомили, що жінки, які споживали ягоди кілька разів на тиждень, мали на 34% нижчий ризик серцевого нападу порівняно з жінками, які їли ягоди раз на місяць або рідше", - акцентується в матеріалі. 

Щодо боротьби із депресією - найефективнішою вважають "лохину". В рамках дослідження, проведеного у 2020 році, її дієвість відзначила група підлітків: діти повідомили вченим про зниження симптомів депресії після вживання лохини. 

2. Вживай горіхи для "сталевого" серця.  Мигдаль, арахіс, фісташки, волоські горіхи, кеш'ю, пекан та горіхи макадамі - можна сміливо додавати ці смаколики до раціону, якщо не маєш алергії на горіхи. За даними клініки Майо, регулярне вживання горіхів - це корисно для серця. Вони також можуть знизити ризик розвитку серцевих хвороб, утворення тромбів та появи інсульту. Водночас слід вважати на калорійність горіхів, фахівці радять їх вживати помірно, але регулярно, адже вони мають багато поживних речовин і надзвичайно корисні, попри тривогу людей щодо їхніх "шкідливих" жирів. Це також підтверджує Британський фонд серця.

3. Капустяні овочі є потужним "запобіжником" раку. На користь цього також стверджує висновок Клініки Майо. В капусті, броколях, руколі та інших "хрестоцвітних" овочах міститься потужна, з точку зору здоров'я для нашого організму, речовина "сульфорафан".

"Дослідження цієї фітохімічної речовини показали, що вона є потужним антиоксидантом і протизапальною речовиною, яка допомагає у профілактиці та лікуванні деяких видів раку", - заявляє клініка. 

Зі свого боку Національний інститут раку (National Cancer Institute) стверджує, що хрестоцвітні овочі здатні захищати наші клітини ДНК від пошкоджень. Цю властивість вдалося підтвердити в рамках дослідження на тваринах. 

4. Оливкова олія "збереже" голову від Альцгеймера. У звіті Journal of the American College of Cardiology за 2022 рік було виявлено, що люди, які вживали пів столової ложки оливкової олії щодня, мали нижчий рівень передчасної смерті від хвороб серця, хвороби Альцгеймера, респіраторних захворювань та інших причин.

Вчені кажуть, що людині корисніше споживати олію саме з першого віджиму. Вона має сильніші протизапальні властивості. 

5. Лосось - "кістяк" для мозку. Всім відомо, що жирна риба є суттєвим джерелом важливих мікроелементів, без яких важко підтримувати здоров'я тіла. Однак, в разі з лососем, можна казати і про його позитивний вплив на психічний стан людини, акцентує Deseret News. Також якщо включити його до свого раціону, можна поліпшити нічний сон та знизити ризик серцевих захворювань.

Американська асоціація серця рекомендує їсти дві порції жирної риби на тиждень, щоб забезпечити свій організм корисними жирними кислотами та омегою-3.

6. Темна зелень може покращити здоров'я кісток. В даному разі доцільно їсти більше шпинату, капусти та іншої листової зелені. Згідно з даними Міністерства сільського господарства США, темна зелень містить значну кількість фолатів, вітаміну групи В, який сприяє здоров'ю серця і допомагає запобігти певним вродженим дефектам. Також вона багата на вітамін "К", який може покращити здоров'я кісток. Дослідження за участі 72 320 жінок у віці 38-63 років показало, що учасники експерименту з низьким щоденним споживанням вітаміну "К" мали значно підвищений ризик переломів стегна, ніж ті жінки, які мали достатньо цього компоненту. 

7. Чорний шоколад - "активатор" мозку. Їсти шоколад, щоб думати ліпше - може здаватися нелогічним кроком. Однак у дослідженні 2020 року якраз описаний подібний ефект від шоколаду на організм. Його учасники стверджували, що відчули покращення когнітивних функцій та нейропластичності при щоденному вживанні чорного шоколаду.

Також темний шоколад може підняти вам настрій. Відповідний вплив на психіку людини описаний у дослідженні від Університетського коледжу в Лондоні. Вчені кажуть, що ті, хто частіше вживав шоколад, рідше скаржилися на появу якихось депресивних симптомів. Водночас Американська психіатрична асоціація підкреслює, що подібного ефекту не спостерігалося від молочного шоколаду. 

8. Бобові - "контролери" рівня цукру в крові. Квасоля, сочевиця та горох належать до родини бобових, а саме бобові, за даними Гарвардського інституту здоров'я, є чудовим джерелом клітковини, білка та заліза для нашого тіла. Водночас вони можуть допомогти знизити рівень цукру в крові. У дослідженні 2018 року вивчався вплив бобових на організми понад 3 000 осіб, які мали початкову стадію діабету 2 типу. Дослідники виявили, що ті, хто вживав найбільше сочевиці, мали значно нижчі показники прогресу хвороби. 

9. Король сну та шкіри - авокадо. Про користь цієї екзотичної рослини відомо багато. Окрім користі для шкіри та інших переваг, авокадо може знизити ризик появи гіпертонії, ожиріння, діабету та інших неприємних захворювань. На користь цього свідчить дослідження, опубліковане у 2018 році. Також авокадо має у складі багато магнію - він позитивно впливає на сон людини та допомагає заспокоїтися. 

Зазначимо, згаданий перелік продуктів - не панацея від реальних захворювань та проблем зі здоров'ям. Однак ними корисно доповнити свій раціон з огляду на висновки, які робить сучасна наука. 

Є прості правила харчування, які допоможуть схуднути

Також, якщо сформувати правильну харчову поведінку та засвоїти кілька правил, людині буде доволі легко схуднути. Про це заявила австралійський дієтолог у своїх рекомендаціях щодо вибору їжі у 2024 році. Зокрема, вона радить встановити для себе особисті правила. Наприклад, їсти десерти лише у вихідні дні. Якщо мозок знатиме, що він має право на свою порцію солодкого, у вас не виникатиме відчуття якогось обмеження. 

Вас також можуть зацікавити новини: