Вино та шоколад по-різному впливають на організм чоловіків та жінок / Колаж УНІАН, ua.depositphotos.com

Рекомендоване щоденне споживання калорій залежить від таких факторів, як вага, вік і рівень активності, а дослідження, опубліковане в 2021 році в журналі Science, не виявило різниці між чоловічим і жіночим метаболізмом. Втім, як пише Telegraph, науковці стверджують, що організми чоловіків і жінок переробляють і метаболізують певні типи їжі по-різному, залежно від метаболізму, статевих гормонів та будови тіла.

Алкоголь впливає на жінок сильніше

Як стверджують науковці, чоловіки переробляють його ефективніше, ніж жінки, через різний склад тіла, навіть якщо вони однакові за вагою, оскільки жінки мають вищий відсоток жиру в організмі і меншу кількість води. Це означає, що жінки швидше досягають вищого вмісту алкоголю в крові,

Крім того, жінки більш сприйнятливі до довгострокових наслідків алкоголю для здоров’я, наприклад, у них  більша ймовірність швидкого розвитку захворювання печінки, а також кардіоміопатії. При цьому вони частіше, ніж чоловіки, страждають від алкогольної тривоги та депресії.

Відео дня

Чоловікам сильніше шкодять солодкі напої

Дослідження вже давно показали, що жінки більш сприйнятливі до солодкого, ніж чоловіки. Однак нещодавнє дослідження показало, що газовані напої частіше спричиняють розвиток діабету у хлопчиків, ніж у дівчаток.

Крім того, у чоловіків частіше розвивається діабет 2 типу, навіть якщо вони мають порівняно меншу вагу, ніж жінки. У них також хвороба розвивається в середньому в більш молодому віці. Однак, якщо жінки хворіють на цукровий діабет 2 типу, у них ризик серцевих захворювань зростає більше, ніж у чоловіків.

Жирна їжа більше впливає на чоловіків

Їжа з високим вмістом жиру, як-от гамбургери, біфштекс і сир, впливає на мозок чоловіків і жінок по-різному, і це, у свою чергу, впливає на ризик серцевих захворювань. Так, одне з досліджень виявило, що чоловічий мозок частіше запалюється, а серце пошкоджується у випадку вживання їжі з високим вмістом жиру. Ці негативні зміни в мозку можуть виникнути навіть протягом короткого періоду вживання жирної та солодкої їжі, і явно впливають на чоловіків набагато більше, ніж на жінок.

Чоловіки отримують більше користі від темного шоколаду

Користь для здоров’я темного шоколаду включає зниження ризику серцевих захворювань і отримання переваг від заліза, магнію та цинку. І чоловіки реагують на такий поживний вміст краще, ніж жінки.

Так, дослідники встановили, що якість крові у чоловіків покращилася набагато більше, ніж у жінок, після вживання шоколаду з принаймні 70% какао, що допомогає зменшити ризик інсульту.

Макарони і менопауза

Дієта з високим вмістом рафінованих вуглеводів, таких як білий хліб, рис і макарони, може збільшити ризик депресії у жінок у постменопаузі, згідно з дослідженням Медичного центру Колумбійського університету в Сполучених Штатах. Дослідники там виявили, що ці продукти викликають гормональну реакцію в організмі, щоб знизити рівень цукру в крові, що може погіршити настрій і збільшити втому у жінок.

Раніше популярний дієтолог назвав п'ять несподіваних груп продуктів, які слід включити до свого раціону для схуднення. Серед них оливкова олія, горіхи та жирн молочні продукти.

Вас також можуть зацікавити новини: