Ці 10 фраз допомагають "маніпулятору" зіграти на твої емоціях, не потрап до його пастки / ua.depositphotos.com

Не рідкість, коли до психолога за допомогою звертаються люди, яким не пощастило стати жертвою "маніпулятора". Це своєрідний хижак у суспільстві, який живиться негативними емоціями інших, грає на їхніх емоціях, викликає в інших почуття провини.

І добре, якщо ви витримали такі "удари": один-два рази у житті зустріли на своєму життєвому шляху подібну людину і вже забули про цю "пригоду". Однак деякі з такими хижаками живуть. Маніпулятором може виявитися мама, тато, хтось інший з рідних, кохана людина, близький друг тощо. Ці 10 фраз допоможуть виявити, хто є ким, стверджує портал HackSpirit.

Головні "шаблонні" фрази, якими користується людина-маніпулятор:

1. Це була не моя ідея! "Чудова" якірна фраза, яку маніпулятор використовує, якщо потрапляє в халепу. Звинуватити у ній інших саме таким чином - одна з найулюбленіших схем подібних людей.

Відео дня

2. Я лише намагався допомогти. Пам'ятайте, маніпулятори гарні інтуїтивні психологи. Вони дуже легко входить в образ такого собі "гарного друга", який не хотів своїми вчинками заподіяти щось погане. Коли ситуація розвивається не за планом, вони грають роль "жертви". Вони ніколи не бувають "крайніми" у чомусь. 

3. Я ж казав, що так буде. Ще один "коник", який використовує маніпулятор. Спочатку він тебе у чомусь підтримає, і потім, якщо твоя ідея закінчиться не так, як очікувалось, готуйся почути від нього цю фразу.

4. Мене змусили це зробити. Також доволі популярна фраза серед маніпуляторів. Вони не хочуть брати на себе відповідальність, тому вигадають що завгодно для виправдання. Пам'ятай, коли вони щось робили, їм до скроні навряд чи приставляли пістолета. Тож не ведись на ці розповіді і не бери чужу провину на себе.

5. Я думав, це те, що тобі потрібно. Перетворювати свої потреби та бажання на твої - чудовий засіб контролю в арсеналі методів маніпулятора. На першому місці завжди йдуть їхні бажання, але напряму вони їх не висловлюють, тому це важко одразу зрозуміти.

6. Невже це аж така проблема? Применшувати вагу своїх поганих вчинків чи якихось вимог до тебе маніпулятори можуть подібною фразою. "Я лише хочу знати та розуміти, що ти робиш і з ким ти. Я ж за тебе хвилююся. Невже це аж така проблема?", - може сказати він. Але це поведінка "вовка в овечій шкурі". 

7. Ого, ти бачиш лише те, що я роблю неправильно. Часто, якщо викриваєш маніпуляції таких людей, вони стають в оборону і акцентують на тому, що їх гарних вчинків ти не помічаєш. 

8. Ти мав зробити це сам, якщо тобі щось не подобається. Можливо, подібне ви вже чули. Це ще одна захисна фраза, яку використовують в іграх з вашими "емоціями" маніпулятори. 

9. Мені подобається, що ти розумієш свою провину. Майстри маніпуляцій експерти в тому, як змусити почуватися себе ще гірше, коли на душі й так "важко". Може здатися, що вони поблажливо вибачають вас в разі якогось конфлікту, але насправді, це спосіб викликати у вас більше почуття провини.

10. Ти прекрасно розумієш, що це не моя "сильна" сторона. Цим також зручно виправдати якісь свої негативні дії або небажання щось робити. До прикладу, подібним чином маніпулятори можуть легко "делегувати" вам всі хатні справи. Потрібно різати цибулю? "Але це не моя сильна сторона", - скаже маніпулятор. Тому "плач із ножем" краще ти, а він пошукає для себе зручніші заняття.

Зауважимо, що згаданий арсенал фраз є загальним описом характерної поведінки маніпуляторів. Якась разова ситуація може ні про що не сигналізувати, але якщо людина регулярно тисне на вас такими виправданнями та методами, це привід задуматися, чи не маніпулюють вами.

Якими фразами маніпулятор завойовує довіру

Нещодавно психологи також звернули уваги на 10 поширених фраз та варіантів поведінки маніпулятора, коли він намагається завоювати твою довіру.

Ці тактики передбачають не тільки лестощі, компліменти та обмін секретами. Як ще такі люди змушують собі довіряти - читай в матеріалі. 

Вас також можуть зацікавити новини: