Проносний ефект ще не все - чим так корисна оливкова олія для тіла людини / Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Про користь оливкової олії дієтологи та шанувальники здорового харчування складають хіба не легенди: нею рекомендують заправляти салати, а деякі повністю перейшли від рафінованої на оливкову олію в приготуванні їжі, і навіть п'ють її ложками.

Чи виправданий це тренд, який ефект оливкова олія здатна спричинити на організм і скільки її можна вживати здоровій людині на день? Докладніше про це пише HealthDigest, спираючись на доказову базу науковців та експертну думку дієтологів.

Вони стверджують, що оливкова олія може стати вашим порятунком від закрепів. 

Відео дня

До прикладу, дослідження від 2014 року (його було опубліковано в Journal of Renal Nutrition) заявляє, що оливкова олія допомогла полегшити згадану проблему з "візитами до туалету" у пацієнтів, які перебували на гемодіалізі.

Водночас дослідження, опубліковане в журналі SciELO у 2006 році, загалом констатує: щоденне вживання оливкової олії позитивно впливає на мікрофлору кишківника та сприяє перетравленню їжі організмом. 

Про цей ефект також згадувала зареєстрований дієтолог Серена Бансал у своїй колонці журналу The IBS Dietician

"М'який проносний ефект оливкової олії може бути безпечним методом, щоб полегшити запор", - писала вона, звертаючи увагу, що легке випорожнення забезпечують спеціальні жири, які має така олія.

Водночас дослідження 2018 року, опубліковане у журналі Food and Function, наголошує, що корисніше вживати оливкову олію саме холодного віджиму. Там пояснюють, що там міститься більше рослинних сполук "поліфенолів", які беруть участь у метаболічних процесах нашого тіла. Також там нагадують, що здоровий кишківник покращує імунну систему людини, захищає її від хвороб серця, аутоімунних захворювань, діабету та раку, а також відіграє важливу роль у підтримці гарного настрою.

Про вплив оливкової олії на імунну систему людини також йдеться у дослідженні від 2021 року, опублікованому журналом Nutrition Reviews

Також є гарні висновки науковців для тих, хто вживає оливкову олію при схудненні. Дослідження з журналу Nutrients за 2020 рік пояснює, що її жири дійсно сприяють процесу втрати ваги, а також знижують рівень холестерину в крові. 

Як вибрати оливкову олію і скільки її можна їсти 

У питанні вибору правильної пляшечки оливкової олії зареєстрований дієтолог Меган Гілберт радить орієнтуватися на її колір. Він не має бути цілковито жовтим. Олія гарного холодного віджиму матиме трохи зеленуватий відтінок, каже вона. Водночас Гілберт радить споживати по 1-2 столові ложки оливкової олії на день. Водночас вона застерігає, якщо додавати до їжі занадто багато оливкової олії, може виникнути печія. Також через це можна погладшати, адже вона теж доволі калорійна.

Чому вчені радять пити оливкову олію ложками

Науковці в одному зі своїх досліджень аргументували, чому оливкову олію слід вживати ложками. Там пояснили, що оливкова олія не тільки гарна з точки зору активізації метаболічних процесів. Їй також не зайве вживати людям, які страждають на діабет 2 типу та на погане самопочуття через підвищений кров'яний тиск.

Вас також можуть зацікавити новини: