Яка поведінка видає невпенвнеість / фото Рixabay

Надмірна компенсація може свідчити про наміри приховати незахищеність. В таких випадках особистість часто докладає великих зусиль, щоб довести свою цінність, несвідомо виявляючи невпевненість. Водночас впевненість передбачає відстоювання своїх сильних сторін, без потреби приховувати слабкості, пише Hack Spirit.

Існують дев’ять ознак, які видають невпевненість, навіть якщо людина намагається здатися впевненою у собі:

1. Вихваляння досягненнями

Часто невпевнені люди відчувають потребу постійно розповідати про свої досягнення, сподіваючись, що це змусить їх здаватися більш успішними чи компетентними. Насправді це може виглядати як спроба довести свою цінність. Справжня впевненість не потребує підтвердження.

Відео дня

2. Надмірна критичність

Ще одна поведінка тих, хто невпевнений у собі – це схильність надмірно критично ставитися до інших. Це свідчить, що особа компенсує власну невпевненість. Бути критичним не обов’язково погано. Насправді, конструктивна критика може призвести до покращення продуктивності та кращих результатів. Але  якщо її використовують надмірно, це може бути ознакою незахищеності.

3. Перебільшення з вибаченнями

Вибачення відіграють вирішальну роль у соціальних взаємодіях. Однак коли особа вибачається у недоречних випадках, то це також може бути ознакою невпевненості. Психологія показала, що невпевнені в собі люди часто вибачаються надмірно. Вони вважають, що, вибачившись, можуть уникнути потенційних конфліктів або критики.

4. Потреба завжди мати рацію

Мати слушну думку – завжди приносить задоволення. Однак коли це стає потребою, то може сигналізувати про глибоку невпевненість. Люди, які не впевнені в собі, часто відчувають потребу виграти кожну суперечку, навіть якщо це означає перекручування фактів або відмову розглядати інші точки зору. Програш у сварці – це удар по їх самооцінці. Потреба завжди мати рацію є формою надмірної компенсації і спробою замаскувати невпевненість.

5. Постійний пошук підтвердження

Перевірка – це те, чого ми час від часу прагнемо. Однак коли пошук перевірки стає постійною потребою, це може сигналізувати про незахищеність. Невпевнені люди часто шукають схвалення інших як спосіб підтвердити свою цінність. Вони постійно шукають похвали та визнання, боячись, що без цього вони недостатньо хороші.

Ця постійна потреба у перевірці є формою надмірної компенсації, спроба приховати почуття неадекватності. Однак справжня самооцінка приходить зсередини, а не через схвалення інших.

6. Страх сказати "ні"

Страх відмовити може бути справжньою боротьбою для деякого. Нездатність сказати "ні", коли це потрібно, може бути ознакою незахищеності. Такі люди погоджуються на все, навіть якщо це відбувається за рахунок власного добробуту. Але говорити "ні", коли вам це потрібно, — це не ознака егоїзму, а ознака самоповаги.

7. Порівняння з іншими

Порівняння зменшує радість від власних досягнень. Намагаючись зрівнятися з іншими, людина втрачає власну цінність. Правда полягає в тому, що у кожного свій шлях і темп. Потрібно зосереджуватись на власному житті і відзначати свої досягнення.

8. Надмірний захист

Конструктивна критика є частиною життя. Це допомагає рости та вдосконалюватися. Люди, які невпевнені в собі, часто неприязно сприймають навіть конструктивні зауваження. Вони сприймають це як загрозу. Це їхній спосіб надмірної компенсації за свою уявну неадекватність. Однак ця захисна позиція може змусити виглядати невпевнено.

9. Надмірне піклування про інших

Найважливішою ознакою незахищеності є те, що особа починає надмірно компенсувати інших – робить все можливе, щоб приховати помилки чи недоліки інших людей, часто ціною свого власного благополуччя. Така поведінка виникає через страх конфлікту або глибоко вкорінену віру в те, що ви відповідальні за вчинки інших людей. Але не можна контролювати все або виправити всіх.

Варто пам’ятати, що справжня впевненість випливає з самоприйняття та автентичності.

Найгірші 5 продуктів для вашого здоров'я

Професор геронтології та директор Інституту довголіття в Університеті Південної Каліфорнії Вальтер Лого заявив, що планує прожити 120-130 років здорового життя. Він назвав 5 продуктів, які краще виключити зі свого харчування.

Вас також можуть зацікавити новини: