
Американські вчені знову б’ють на сполох через поширення небезпечних для здоров’я людини хімічних речовин — цього разу в центрі уваги опинилось пиво. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Environmental Science & Technology, поліфторалкільні речовини (PFAS), які ще називають "вічними хімікатами", були виявлені у 95% перевірених сортів пива, звареного у США.
Ці речовини, відомі своєю стійкістю до руйнування, пов’язані з ризиками розвитку онкозахворювань, порушенням роботи імунної системи та гормонального балансу. PFAS вже неодноразово знаходили в побутових товарах — від антипригарних сковорідок до обгорток для фастфуду. Тепер — і в улюбленому алкогольному напої мільйонів.
Керівниця дослідження, Дженніфер Хопонік Редмон, заявила:
"Як людина, яка іноді п’є пиво, я замислилася, чи потрапляють PFAS з водопровідної води у пивні келихи. Я сподіваюся, що ці результати спонукатимуть до змін у системах очищення води".
Основним джерелом PFAS у пиві, за словами дослідників, є вода — головний інгредієнт у процесі пивоваріння (понад 90% складу напою). Навіть попри наявність у пивоварнях фільтраційних систем, вони часто не здатні очистити воду від "вічних хімікатів".
Найвищі концентрації PFAS зафіксували в пиві з регіонів, де муніципальне водопостачання вже відоме своїм забрудненням: зокрема, з округів Чатем і Мекленбург у Північній Кароліні та з округу Сент-Луїс, штат Міссурі. Там були знайдені два найнебезпечніші типи PFAS — перфтороктанова (PFOA) та перфтороктансульфонова (PFOS) кислоти.
Дослідники закликають пивоварів модернізувати системи очищення води, а регуляторів — вжити заходів для контролю рівня PFAS у продуктах. Зі свого боку споживачам варто бути обачнішими — і замислитися, що саме потрапляє до келиха разом із пінним напоєм.