Чи можна набрати вагу від стевії - відповідь здивує / фото ua.depositphotos.com

Не секрет, що обмеження споживання цукру може поліпшити ваше здоров'я. За даними Центру з контролю і профілактики захворювань, занадто велика кількість доданого цукру може підвищити ризик розвитку таких захворювань, як діабет 2-го типу і високий кров'яний тиск.

Видання Parade пише, що штучні підсолоджувачі, як-от стевія, часто рекламуються як безпечніші альтернативи, але питання в тому, чи дійсно вони корисні.

"Існує кілька видів підсолоджувачів, і більшість із них не приносять нам користі", - пояснює Джулія Зумпано, дієтолог із Центру харчування людини Клівлендської клініки. "Важливо знати, як вони можуть вплинути на ваш організм".

Відео дня

Що таке стевія

"Стевія - це рослина, що росте в Південній Америці", - пояснює Аманда Саучеда, MS, RD і дипломований дієтолог. "Сполуки, що відповідають за солодкість стевії, у 200-300 разів солодші за цукор, і цей підсолоджувач також не містить калорій".

Той факт, що стевія має рослинне походження, є частиною її привабливості.

Кара Харбстріт, MS, RD, LD, зі Street Smart Nutrition, зазначила, що стевію зазвичай можна знайти в порошкоподібному або рідкому вигляді.

Чи безпечна стевія

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів відносить стевію до категорії "Загальновизнано безпечних" (GRAS) - люди можуть додавати стевію до продуктів, які вони вживають, наприклад, до кави або випічки, якщо їм це подобається. Правозахисна група Center for Science in the Public Interest також вважає стевію однією з найбезпечніших альтернатив цукру.

"Стевія безпечна для дітей і вагітних людей і, як було показано, потенційно знижує рівень цукру в крові, кров'яний тиск, вагу і ризик розвитку карієсу", - каже Зумпано.

Однак варто зазначити, що стевія не є на 100% нешкідливою.

Чи корисна стевія для здоров'я

Це залежить від того, скільки стевії ви споживаєте і навіщо.

"Як і інші підсолоджувачі з нульовою калорійністю, стевія не спричиняє різких стрибків глюкози в крові", - каже Харбстріт. "Це означає, що вона може бути хорошим варіантом для людей із діабетом або переддіабетом".

Зазначається, що організм людини не може метаболізувати глікозиди стевії, тому, на відміну від цукру, вона не містить калорій.

"Користь стевії для здоров'я полягає в можливості вживати щось солодке без використання цукру, який потенційно додає калорії та підвищує рівень цукру в крові", - зазначив Гомер.

Однак перехід на стевію як засіб зниження ризику або лікування хронічних захворювань, таких як діабет 2 типу, не є панацеєю від усіх бід.

"Стевія може бути частиною здорової, добре збалансованої дієти, але не повинна становити основну частину вашого раціону", - каже Колетт Мікко, MS, RDN, CDES, дипломована дієтологиня з Top Nutrition Coaching.

Скільки стевії можна їсти щодня

"Спільний комітет експертів ФАО/ВООЗ з харчових продуктів встановив допустиму добову норму споживання стевії - від 0 до 4 міліграмів на кілограм ваги тіла", - каже Саучеда.

При цьому дієтолог радить звести до мінімуму споживання стевії та використовувати комплексний підхід до свого раціону загалом.

"Особисто я раджу використовувати стевію економно і не робити її своїм основним підсолоджувачем", - каже Сауекада. "Якщо ви виявите, що вам часто хочеться солодкого, зверніть увагу на інші чинники, наприклад, на те, чи достатньо калорій ви отримуєте протягом дня і чи їсте ви складні вуглеводи. Якщо ви їсте недостатньо або занадто багато простих вуглеводів, це може викликати потяг до солодких продуктів".

Негативні наслідки вживання стевії

Хоча експерти та FDA стверджують, що стевія загалом безпечна, одним із найсуттєвіших недоліків стевії є відсутність досліджень.

"Занепокоєння навколо стевії викликає те, що існує не так багато досліджень, які вивчають вплив стевії на людину", - каже Саучеда. "Крім того, ми не знаємо, які довгострокові ефекти можуть бути при вживанні стевії у великих кількостях".

Водночас стевія може бути приємною для смакових рецепторів, інші частини вашого тіла можуть з нею не погодитися.

"Деякі люди відзначають небажані побічні ефекти під час вживання стевії, як-от запаморочення, головні болі, нудота і зміна смакових відчуттів", - каже Мікко.

Дискомфорт у ШКТ - поширена скарга, з якою стикається і Сауседа.

"Проблеми зі шлунково-кишковим трактом можуть виникнути через додавання цукрових спиртів, які можуть спричиняти дискомфорт у травному тракті", - каже Сауседа. "Цей ефект зазвичай виникає при вживанні великих об'ємів цукру, тому що наш організм не в змозі його перетравити".

Чи можна набрати вагу через стевію

"Сама по собі стевія, як підсолоджувач із нульовою калорійністю, не спричиняє збільшення ваги", - каже Харбстріт. "Зв'язок між низькокалорійними і безкалорійними підсолоджувачами і масою тіла все ще вивчається, але поки що дослідження не виявили зв'язку між стевією і значними змінами ваги".

Результати 12-тижневого дослідження, опубліковані в журналі Nutrients 2020 року, не виявили зв'язку між щоденним вживанням стевії та збільшенням ваги у здорових людей. Того ж року в журналі The Journal of Nutrition було опубліковано дослідження, згідно з яким у здорових дорослих людей, які вживали підсолоджені стевією напої перед обідом, знижувався апетит, і вони споживали менше калорій.

"Іноді люди можуть виявити, що їдять більше їжі, коли вона солодка, і цей напій або їжа міститимуть свої власні калорії", - каже Сауседа. "У цьому сенсі, якщо ви їсте великі порції або частіше вживаєте їжу, це може призвести до збільшення споживання калорій".

Раніше УНІАН писав, що станеться з тілом, якщо перестати їсти цукор.

Вас також можуть зацікавити новини: