Як правильно 'їх' чи 'їхній': Авраменко розставив всі крапки над 'і'

Люди дуже часто сумніваются, як правильно українською писати й говорити - "їх" чи "їхній", і найвідоміший вчитель нашої держави - мовознавець, автор підручників Олександр Авраменко розставив всі крапки над "і".

Про розрізнення займенників "їх" та "їхній" не писав лише ледачий мовознавець, і в різних працях думки інколи навіть абсолютно протилежні, зазначав експерт в ефірі програми "Сніданок з 1+1".

"Я раджу вам зробити ось так - візьміть будь-який словник… і ви переконаєтеся, що слова "їх і їхній" - синоніми, між ними можна поставити (знак - Ред.) дорівнює, коли мова йде про належність комусь або чомусь", - зазначив педагог.

Відео дня

Авраменко підкреслив, що правильно казати й писати і "це їхні речі", і це "їх речі". "А от чекати ми можемо тільки "їх", оскільки тут не йде мова про належність комусь або чомусь…", - додав мовознавець.

Цікаві новини України про мову - сьогодні це варто прочитати

Олександр Авраменко зазначав, що в українській мові не можна використовувати фразу "залишити когось у спокої", це помилка. Експерт підкреслив, що фраза "залиште у спокої" є калькою з російської.

Мовознавець говорив, що в нашій мові правильно сказати чи написати "дайте мені спокій". Авраменко підкреслив, що дієслово "залишити" доречно вживати разом зі словом спадок.

Вас також можуть зацікавити новини: