чай містить антиоксиданти та має корисні властивості / фото ua.depositphotos.com

Якщо у вас високий рівень холестерину, то ви, ймовірно, вносили зміни у свій раціон. Зазвичай рекомендується збільшити кількість клітковини та зменшити кількість насичених жирів і цукру.

Видання Eating Well пише, що існує напій, який також може мати благотворний вплив - чай.

"Традиційний чай містить антиоксиданти і володіє такими корисними властивостями, як профілактика раку і зниження рівня холестерину", - каже дієтологиня Ліза Ендрюс.

Відео дня

Зелений чай - користь напою

Зелений чай, можливо, є одним із найкорисніших видів чаю з погляду потенційного зниження рівня холестерину. Зелений чай, поряд з іншими видами чаю, є джерелом різних типів поліфенолів.

"Поліфеноли в чайному листі є джерелом антиоксидантів", - каже дієтолог Ван На Чун.

Деякі дослідження виявили зв'язок між вживанням зеленого чаю і невеликим зниженням рівня холестерину ЛПНЩ. Інші дослідження були присвячені вивченню рівня холестерину у людей з іншими хронічними захворюваннями і показали позитивний ефект від додавання зеленого чаю в раціон.

Зокрема, невелике дослідження показало, що у людей з діабетом 2 типу і нефропатією, які пили три чашки зеленого чаю на день, спостерігалося зниження загального рівня холестерину.

Метааналіз показав аналогічні результати. Так, вживання зеленого чаю може значно допомогти знизити як загальний холестерин, так і холестерин ЛПНЩ ("поганий" холестерин).

Дієтолог Брук Берд каже, що оптимальна кількість чаю, необхідна для зниження рівня холестерину, чітко не визначена.

"Вона може варіюватися залежно від індивідуальних чинників, як-от вік, стан здоров'я, загальний раціон і спосіб життя", - каже Берд.

При цьому в більшості досліджень розглядається концентрація катехінів, які чинять найбільш значний вплив на рівень холестерину. Один із найвідоміших катехінів у зеленому чаї - EGCG.

"Епігалокатехін галлат (EGCG) був ретельно досліджений і показав свою високу ефективність у зниженні рівня холестерину", - каже дієтолог Умо Каллінс.

Зі свого боку Чун каже, що зелений чай може також значно пригнічувати всмоктування ліпідів у кишечнику, що благотворно впливає на зниження рівня холестерину.

Зелений чай - шкода популярного напою

Хоча вживання чаю, особливо зеленого, може бути корисним для зниження рівня холестерину, необхідні додаткові дослідження.

"FDA не схвалило жодних заяв про користь зеленого чаю для зниження ризику серцево-судинних захворювань", - каже Чун.

Чай також містить кофеїн, який за надмірного вживання може мати побічні ефекти.

"Надмірне вживання чаю з кофеїном може призвести до побічних ефектів, як-от головні болі, безсоння, дратівливість, запаморочення і занепокоєння", - каже Чун.

Надмірне споживання кофеїну в деяких випадках може також призвести до шлунково-кишкових симптомів. Однак загальний вміст кофеїну в зеленому чаї нижчий, ніж у каві.

Варто зазначити, що одна чашка зеленого чаю містить близько 30 міліграмів кофеїну, тоді як у традиційній чашці кави - 100 міліграмів.

Раніше УНІАН писав, чому м'ятний чай може замінити вечірню каву.

Вас також можуть зацікавити новини: