аптат

Призначення на посаду уповноваженого відбуватиметься на конкурсних засадах. Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Зубко на нараді з головами міст районного значення, яку провела Асоціація міст України в Києві. У нараді взяли участь близько 150 міських голів з усіх областей України, народні депутати України, представники Уряду, експерти.

Зубко розповів про плани Уряду щодо подальшої децентралізації та формування спроможних громад. Він, зокрема, повідомив, що у рамках адміністративно-територіальної реформи в Україні планується замість 468 районів створити 750 територіальних громад, які будуть доступніші для надання адміністративних послуг.

Він зазначив, що питання децентралізації необхідно розглядати саме на рівні обласних рад, щоб визначитися, яким чином сформувати громади, які мали б можливості для подальшого розвитку. За словами Віце-прем'єра, з цією метою Кабмін має намір відкрити в кожному обласному центрі офіси уповноважених представників Уряду.

Відео дня

«Асоціація міст України, яка є провідником ініціатив місцевого самоврядування, запропонувала алгоритм впровадження прийнятих на сьогодні законів з реформи місцевого самоврядування за принципом децентралізації. Ми цей алгоритм підтримуємо, а безпосереднє його впровадження здійснюватиме офіс уповноваженого представника Уряду з питань реформи місцевого самоврядування, який буде створено в кожній області.

Призначення «згори» уповноваженого не буде. Громади в кожному регіоні мають запропонувати кандидатури на цю посаду і на конкурсній основі визначитися, кому довірити цю справу», - сказав Зубко.