Ілюстрація / REUTERS

Ситуація навколо заводу «Кримський титан» нормалізувалася, за наявною інформацією, роботу підприємства призупинено.

Читайте такожЕкологічна катастрофа в Криму: колишні працівники заводу "Титан" пояснили причини витоку хімікатів (відео)

Про це повідомив голова Херсонської обласної держадміністрації (ОДА) Андрій Гордєєв, передає Крим.Реалії. «Станом на сьогодні ситуація нормалізується, оскільки відучора, з десятої ранку, ми не спостерігаємо роботу «Титана». Труби на ньому не димлять. Також у нас є внутрішня інформація з того боку (з Криму), і ми з ймовірністю 90% можемо припустити, що сьогодні завод стоїть», - сказав голова області.

Він нагадав, що на території області проводиться регулярний аналіз повітря, ґрунтів, води, а також овочів і фруктів на предмет зараження. Ці спостереження також дають привід говорити про стабілізацію ситуації.

Як повідомляв УНІАН, в ніч на 24 серпня на півночі Криму стався викид отруйних хімікатів.

В Армянську і Яни Капу (Красноперекопськ) металеві предмети вкривалися іржею, з дерев опало листя, в повітрі стоїть стійкий запах кислоти, на газонах подекуди лежать мертві птахи. Через забруднення повітря збільшилася кількість звернень жителів до медустанов, в аптеках утворився дефіцит сорбентів і марлевих пов'язок.

За даними української розвідки, погіршення екологічної обстановки на півночі окупованого Криму сталося в результаті влучення снарядів у відстійники хімічних відходів титанового і содового заводів під час військових навчань збройних сил РФ.

6 вересня в Міністерстві охорони здоров'я України запевнили, що рівень концентрації шкідливих речовин у Херсонській області не перевищено, загрози здоров'ю громадян немає.

7 вересня в ряді населених пунктів Херсонської області на адмінкордоні з Кримом було призупинено навчання в школах і дитячих садочках. Дітей відправили на оздоровлення в табори на Чорноморському узбережжі.

Також 7 вересня голова Херсонської ОДА Гордєєв заявив, що «інформація про можливі випари з кислотного накопичувача на кримському заводі «Титанові інвестиції» не підтвердилася. Однак відкритим залишається питання викидів із самого заводу».

У Херсонській ОДА повідомили, що після погіршення екологічної ситуації в установи охорони здоров'я Чаплинського і Каланчацького районів звернулися 23 людини, з них 10 дітей.

Відтак ЗМІ повідомили, що завод «Кримський титан» 9 вересня повністю зупинив виробництво.