Рада ухвалила урядовий закон / фото УНІАН

Верховна Рада ухвалила урядовий закон «Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» (№8328).

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосував 241 народний депутат.

Стратегією передбачено запровадження екологічно безпечних, ресурсо- та енергозбережувальних технологій, розвиток відновлюваних джерел енергії.

Відео дня

Згідно з документом, у сфері безпеки і оборони має бути вирішене питання доступу до об’єктів військово-оборонного промислового комплексу для здійснення відповідного нагляду та контролю за дотриманням на цих об’єктах природоохоронного законодавства, запобігання забрудненню поверхневих та ґрунтових вод нафтопродуктами, знищенню природних ландшафтів тощо з метою мінімізації наслідків діяльності на цих об’єктах, що сприятиме реформам у сфері безпеки і оборони та впровадженню стандартів НАТО.

Зазначається, що забруднення повітря є однією з найгостріших екологічних проблем в Україні: фактично дві третини населення країни проживає на територіях, де стан повітря не відповідає гігієнічним нормативам, що впливає на загальну захворюваність населення.

У стратегії також вказано, що основними джерелами викидів парникових газів в Україні є промисловість, енергетика і транспорт.

Крім того, водною та вітровою ерозією уражені близько 57% території України, понад 12% території держави зазнають підтоплень.

За різними критеріями, в державі забруднено близько 20% земель. Щороку фіксується майже 23 тисячі випадків зсувів. Унаслідок абразії руйнується до 60% узбережжя Азовського і Чорного морів та 41% берегової лінії дніпровських водосховищ.

У стратегії наголошується, що перехід до ресурсозбережульваних технологій, повноцінне впровадження оцінки впливу на довкілля, обов’язковість рекультивації та невідворотність відповідальності за порушення природоохоронного законодавства мають стати основними напрямами збалансованого використання надр України.

Також зазначається, що на території країни зберігається високий ризик виникнення надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру.

Крім того, на тимчасово окупованій території України порушено екологічну рівновагу, що призвело до небезпечних змін у стані довкілля, спричинило шкоду здоров’ю та порушило безпеку життєдіяльності для 5 млн осіб на території близько 30 тис. квадратних кілометрів.

Законом визначено етапи реалізації державної екологічної політики, а також очікувані результати від передбачених заходів.

Читайте такожУ Львові відбулася акція «Збережемо первоцвіти!» (фоторепортаж)

Так, до 2030 року Україна має впровадити систему ефективного управління для забезпечення збалансованого користування природними ресурсами з урахуванням необхідності забезпечення ними прийдешніх поколінь.

Крім того, передбачено створення правової бази та умов для реалізації державної політики у сфері зміни клімату, запобігання подальшої деградації земель та опустелювання, зокрема шляхом ощадливого використання водних ресурсів і впровадження науково, екологічно та економічно обґрунтованих підходів до проведення меліоративних робіт.

Також стратегією передбачено створення умов для декарбонізації енергетичного сектору, активного впровадження технологій енергозбереження та підвищення енергоефективності, збільшення виробництва енергії за рахунок відновлювальних та альтернативних джерел, впровадження найкращих наявних низьковуглецевих, ресурсозбережувальних технологій виробництва, а також сучасних будівельних технологій з тепло- та енергозбереження, що дасть змогу істотно зменшити обсяги викидів парникових газів та забруднювальних речовин, а також скидання забруднювальних речовин у водойми.

Планується, що проблема накопичення твердих побутових відходів розв’язуватиметься шляхом мінімізації їх утворення, забезпечення максимального використання ресурсоємних відходів, а проблема утилізації небезпечних відходів вирішуватиметься шляхом вдосконалення технологічних процесів та побудови високотехнологічних комплексів для їх утилізації.

У Прикінцевих положеннях зазначається, що закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 1 січня 2020 року.