Мідії варяться живцем через спеку / dic.academic.ru

За всі свої роки роботи в тихоокеанській бухті Бодега, координатор дослідження морського резерву Джекі Сонс ніколи не бачила нічого подібного. Десятки мертвих мідій лежали на каменях. Їхні мушлі були розкриті і пропалені, а плоть істот була зварена.

Рекордна теплова хвиля у червні спричинила найбільше вимирання мідій на останні 15 років біля мису Бодега на півночі Каліфорнійської затоки, - пише The Guardian. Сонс отримала повідомлення від інших дослідників про аналогічні масові смерті мідій на різних пляжах вздовж 225-кілометрової берегової лінії.

Читайте такожПекельна спека в Європі: як берлінський зоопарк рятує своїх вихованців (фоторепортаж, відео)

Відео дня

В той час, як люди заповнюючи тихоокеанське узбережжя в рідкісні спекотні дні (27 градусів за Цельсієм), поглинають сонячні промені, це ж роблять і колонії мідій. Вчепившись до каміння, молюски в періоди відливу піддаються температурі на рівні 37 градусів за Цельсієм. Їхні мушлі буквально смажаться.

Сонс вважає, що вимирання вплине на всю прибережну екосистему.

"Мідії відомі як фундаментальний вид. Їхнім еквівалентом можна назвати дерева в лісах. Вони створюють прихисток і зону проживання для численних тварин. Тому коли вплив здійснюється на фундамент, це нищить всю екосистему", - сказала вона.

Читайте такожАбсолютний рекорд: у Франції температура перевищила 45 градусів (фоторепортаж)

Біолог з Університету Британської Колумбії Крістофер Харлі зафіксував подібну подію на мисі Бодега в 2004 році. Але він і Сонс вважають, що цьогорічне вимирання масштабніше.

"Такі події стають більш частими і більш жорсткими", - сказав Харлі.