Ілюстрація / REUTERS

16 дітей з різних куточків планети, включно з відомою еко-активісткою Греттою Тунберг, подали офіційну скаргу в ООН про те, що п’ять великих країн порушили їхні права через бездіяльність щодо змін клімату. 

Це — Німеччина, Франція, Бразилія, Аргентина та Туреччина. Діти вважають, що ці країни не впоралися з виконанням зобов’язань, накладених Конвенцією про права дитини. Зокрема, вони кажуть, що спричинивши та закріпивши кліматичні зміни, що «становлять загрозу для життя», ці країни порушили відразу кілька статей — на право на життя, здоров’я та культуру, пише Громадське

Читайте такожДля боротьби з кліматичною кризою доведеться змінити структуру економік – генсек ООН

Відео дня

Крім природних катаклізмів, спричинених зміною клімату, серед наслідків — вплив на психологічне здоров’я дітей. Американська асоціація психологів виявила, що у дітей з’явилися нові розлади, включаючи тривожність через клімат та «соастальгію» — стрес, спричинений руйнуванням довкілля, йдеться у документі. Гретта Тунберг переконує, що зміни клімату викликали у неї депресію та вона перестала їсти. 

Петиція не ставить за мету вимагати компенсації.

«Жодна сума не можу компенсувати шкоду від змін клімату, від якої постраждали і далі будуть страждати діти», – йдеться у документі.

Натомість, вона просить Комітет прав дитини визнати, що зміни клімату — це криза прав дітей, і що ігноруючи ці зміни, країни порушують права дітей. Також петиція просить комітет рекомендувати відповідачам оновити їх закони для зменшення шкоди від наслідків змін клімату.

Як повідомляв УНІАН, 23 вересня у Нью-Йорку відбувся кліматичний саміт ООН. А 20 вересня всім світом прокотилися масові демонстрації з вимогами більш рішучих дій задля зупинки глобального потепління. Основним натхненником для мільйонів учасників стала 16-річна шведка Грета Тунберг. Лише за попередні декілька місяців вона виступила з промовами у парламентах Парижа, Лондона та Вашингтона.