REUTERS

Щороку людство викидає в атмосферу Землі в 100 разів більше вуглекислого газу, ніж всі вулкани на планеті разом. Це один з ключових висновків дослідження запасів вуглецю у світі, яке впродовж останнього десятиліття проводило програма Deep Carbon Observatory.

Як пише Newsweek, вчені підрахували, що на Землі всього 1,85 мільярда гігатонн вуглецю. Він існує в різноманітних формах у ґрунті, в газах і рідинах. На вуглекислий газ в атмосфері, океанах припадає 1% від загальних запасів речовини, тобто 43500 гігатонн.

Читайте такожЕксперти ООН попереджають про потенційне затоплення мегаполісів

Відео дня

«Вуглець, основа всіх живих форм і важливе джерело енергії для людства, рухається по всій планеті від мантії в атмосферу. Для збереження стабільного майбутнього надзвичайно важливо, щоб ми зрозуміли повний цикл вуглецю», - сказала Марі Едмондсон з Кембридзького університету, яка брала участь у програмі DCO.

Один з механізмів, як вуглець потрапляє в атмосферу Землі, забезпечують вулкани. Магма містить розчинені гази включно з вуглекислим газом. Коли вулкан вивергається, ці речовини потрапляють в атмосферу.

Читайте такожКінський каштан і горобина під загрозою зникнення в Європі - звіт

Команда DCO з’ясувала, що щороку через діяльність людей у повітря здіймається в 40-100 разів більше вуглекислого газу, ніж з вини усіх вулканів на планеті. За підрахунками вчених, вулкани й інші магматичні процеси вивергають близько 300-400 мільйонів тонн вуглекислого газу.

Видання нагадує, що з виверженням вулканів на Землі пов’язують з масові вимирання, зокрема те, яке сталося 252 мільйони років тому. Тоді загинули 96% морських видів на планеті.