Ілюстрація REUTERS

Цьогорічна зима, яка закінчиться за тиждень, стала найтеплішою за всі часи фіксування температур. Дивна суміш погодних закономірностей на верхівці світу поєдналася з посиленим впливом кліматичних змін. Система з надзвичайно низьким тиском над Північним Полюсом скерувала висотну струменеву течію в північному напрямку, проти швидких вітрів, які постійно циркулюють в регіоні.

В результаті виник щільний бар’єр, який заблокував холод на місці й перекреслив всі осінні прогнози щодо крижаної зими, - пише Bloomberg. В США зимова температура виявилася на 3 градуси за Цельсієм вищою від середньої за 20 століття. Тож варто очікувати, що найближчим часом з’явиться лавина нових досліджень на тему причин цьогорічних змін. Якщо відносно тепла погода протримається до 29 лютого, коли метеорологічна зима закінчується, нинішній сезон буде вважатися у США найтеплішим за 141 рік.

Читайте такожСередньорічна температура в Україні зростає втричі швидше, ніж у світі (відео)

Відео дня

Видання нагадує, що січень 2020 року вже був позначений як найтепліший для Європи за всю історію, згідно з даними Служби кліматичних змін Коперника. Температура була на 3,1 градуса за Цельсієм вищою, ніж в середньому. А в більшій часині Росії, в Скандинавії й на Сході Канади було тепліше навіть на 5 градусів. Ніхто не чекав, що зима буде такою. Впродовж осені вважалося, що Арктика випустить холод, як зазвичай. Компанії AccuWeather в Пенсильванії й Maxar в Мериленді очікували, що цьогорічний сезон буде холоднішим, ніж торік, допускаючи, що американцям доведеться заплатити більше за опалення.

«Але все просто пішло не так», - сказав президент Weather Tiger LLC у Флориді Раян Тручелат.

Читайте такожЛьвівські бабаки відчули весну й прокинулися на місяць раніше, ніж зазвичай (відео)

«Велика кількість наявних методів прогнозування не спрацювали», - додав він.

Система тиску, яку називають «арктичною осциляцією», зазвичай коливається між низьким і високим рівнем, посилюючи і ослаблюючи полярні вітри. Але метеорологи кажуть, що цей процес не часто такий інтенсивний і зазвичай не триває так довго. Це загадка, яка змусить дослідників шукати відповідь, чому цього року взимку з погодою все сталося саме так. І чи це напряму пов’язано зі змінами клімату.