REUTERS

Про це свідчать опубліковані дані опитування, проведеного японським агентством Кіодо, передає ТАСС.

Дослідження було проведено напередодні п'ятої річниці трагедії на АЕС "Фукусіма-1", яка сталася 11 березня 2011 року. Відзначається, що 44,6% регіональних влад виступають за скорочення залежності країни від АЕС, а ще 21% дотримується ще більш жорсткої позиції, наполягаючи на повну відмову від атомної енергетики. Головне занепокоєння у респондентів викликає проблема безпеки станцій, а також питання утилізації ядерних відходів.

Читайте такожЗМІ: У ґрунтових водах біля Нью-Йорка вміст радіоактивного тритію перевищено в 740 разів

Відео дня

Серед прихильників повної відмови від використання атомної енергетики виявилася і влада міста Касівадзакі (префектура Ніїгата), де розташована найбільша АЕС у світі за встановленої потужності "Касівадзакі-Каріва". Губернатор префектури Ніїгата Хірохіко Ідзуміда підкреслив, що необхідно більш детально розслідувати аварію на АЕС "Фукусіма-1", щоб уникнути її повторення.

Читайте такожСША хочуть сконструювати "плаваючі" вітряки, розмах яких сягне 200 метрів

Опитувальник був розісланий регіональній і муніципальній владі  країни, 99,6% з яких дали відповідь. До аварії на "Фукусімі-1" на атомну енергетику припадало близько 30% в енергобалансі Японії. У результаті тимчасово вимушеної відмови від атомної енергетики країні довелося покласти основне навантаження з електрифікації на теплові станції. Незважаючи на наявність негативних настроїв у суспільстві з цього питання, уряд Японії налаштований на поступове відновлення використання атомної енергетики.

Зараз у країні діють три реактора - два енергоблоки АЕС "Сендай" (префектура Кагосіма) були перезапущені ще в минулому році, а третій реактор АЕС "Такахама" - на початку цього року. Раніше минулого місяця відбувся перезапуск четвертого енергоблоку "Такахами", проте, всього через кілька днів він був екстрено зупинений через проблеми в системі генерації електроенергії.