РЕН ТВ

Як наголошується в повідомленні екологічної організації "Грінпіс", телеканал повісив на ці кадри титр "Чорнобиль, Україна", хоча насправді вони були зняті в Брянській області, на території радіоактивного "чорнобильського сліду".

Свою розповідь РЕН ТВ підкріпив коментарем експерта "Грінпіс" Рашида Алімова.

При цьому експерта називають абстрактним "екологом", "Грінпіс" не згадується взагалі, а логотип на куртці сором'язливо замазують (в деяких кадрах, втім, російські журналісти "забувають" це зробити).

Відео дня

Після слів про те, що екологи досліджують територію навколо Чорнобильської АЕС, в сюжеті продемонстровані кадри, де Алімов заміряє фон в Брянській області.

РЕН ТВ, говорячи про проблеми України, використовує відео з колишнього села Святськ Брянської області, прибраного зі списку російських зон відселення під приводом того, що там немає людей.

"Подібні передачі створюють у глядачів помилкове і дуже небезпечне враження, що наслідки чорнобильської катастрофи зараз відчувають на собі тільки жителі України. Насправді це велика біда і для Росії, і для Білорусі. Коментар, який Рашид Алімов дав журналістам, стосувався всіх трьох країн", - зазначає "Грінпіс".

Організація зазначає, що на найбільш забруднених територіях у трьох країнах проживає близько 1 мільйона чоловік. Всього у зонах, які офіційно визнані забрудненими, проживає 5 мільйонів чоловік (1,6 мільйона в Росії, 1,1 мільйона в Білорусі і 2,3 мільйона в Україні), з яких 800 тисяч дітей. Населених пунктів, які відносяться до забруднених зон в Росії 4413, в Білорусі — 2396, в Україні — 2293.

Читайте такожТуск обіцяє "всебічну підтримку" Євросоюзу в подоланні наслідків катастрофи на ЧАЕС

При цьому більша частина людей, які отримують дози радіації понад норми, проживає в Росії, оскільки евакуація населення після Чорнобильської катастрофи в цій країні проводилася при більш високій щільності забруднення території цезієм-137 (понад 40 Кюрі/кв. км у Росії при щільності забруднення понад 15 Кюрі/кв. км у Білорусі та Україні). Забруднені території офіційно знаходяться в 14 регіонах Росії.

Екологи констатують, що також, на відміну від Білорусі та України, де території найбільш забруднених зон огороджені і для проїзду в них необхідно отримати перепустку, в Росії ніяких обмежень на в'їзд фактично немає, а місця поховань забрудненого ґрунту після дезактивації також не огороджені.

"Ми категорично проти недобросовісного цитування та замовчування частини наслідків чорнобильської катастрофи через політичну кон'юнктуру", - підкреслюється в повідомленні.

"Грінпіс Росії" також відправив керівництву телеканалу РЕН ТВ звернення, в якому вимагає припинити поширювати неправдиві відомості в інтернеті і надати ефірний час, щоб організація змогла скористатися своїм правом на відповідь.

Читайте такожВ ООН запропонували створити глобальний фонд допомоги ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС