За дане рішення проголосували 227 із 327 нардепів / фото УНІАН

Верховна Рада України відправила на повторне друге читання проект закону «Про стратегічну екологічну оцінку» (реєстраційний номер 6106).

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 227 із 327 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Міністр екології та природніх ресурсів України Остап Семерак зазначив на засіданні парламенту, що цей законопроект «скерований на виконання Угоди про асоціацію з ЄС, тієї дорожньої карти, яка підтримана всім українським суспільством щодо адаптації нашого законодавства до європейського».

Відео дня

За його словами, цей законопроект «поширює свою дію на документи державного планування, які мають вплив на екологію та здоров’я і життя людини, і не поширюються на державні документи, які стосуються національної безпеки і оборони, боротьби з наслідками аварій чи катастроф, а також на соціально-економічні програми місцевого самоврядування».

Читайте такожЕкологічна ситуація на Донбасі залишається проблемною - Мінрегіон

Цей законопроект мав би регулювати відносини у сфері оцінки наслідків виконання документів державного планування для довкілля, у тому числі для здоров`я населення. При цьому його дія не поширюється на документи державного планування, які стосуються виключно національної оборони або надзвичайних ситуацій; бюджети, бюджетні програми та фінансові плани; програми економічного і соціального розвитку Автономної Республіки Крим, областей, районів, міст, сіл, селищ на короткостроковий період.

В законопроекті сказано, що здійснення стратегічної екологічної оцінки проекту документа державного планування виключає необхідність проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи такого документа.

В законопроекті визначені суб’єкти стратегічної екологічної оцінки, також визначається порядок здійснення стратегічної екологічної оцінки.

Відповідно до закону, стратегічна екологічна оцінка здійснюється у процесі розроблення документа державного планування до його подання для затвердження. Здійснення стратегічної екологічної оцінки забезпечує замовник.

Законом визначено, що звіт про стратегічну екологічну оцінку готується до затвердження документа державного планування. Він має містити, зокрема, характеристику поточного стану довкілля, у тому числі здоров’я населення, та прогнозні зміни цього стану, якщо документ державного планування не буде затверджено (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень); характеристику стану довкілля, умов життєдіяльності населення та стану його здоров’я на територіях, які ймовірно зазнають впливу (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень); екологічні проблеми, у тому числі ризики їхнього впливу на здоров’я населення, які стосуються документа державного планування, зокрема щодо територій з природоохоронним статусом (за адміністративними даними, статистичною інформацією та результатами досліджень).

Також в законі передбачене громадське обговорення у процесі стратегічної екологічної оцінки проекту документа державного планування.