До 2018 року завод "Енергія" переториться на ТЕЦ / kievvlast.com.ua

До кінця 2018 р. у рамках комплексної програми модернізації заводу «Енергія» Київенерго здійснить капремонти всіх котлоагрегатів підприємства та встановлених на них електрофільтрів. Результатом стане збільшення обсягів утилізації твердих побутових відходів (ТПВ) до 20% (з 235 до 280 тис. т на рік), а виробництва теплоенергії – до 60% (до 360 тис. Гкал/рік), йдеться на сайті Київенерго.

Таким чином завод «Енергія» зможе забезпечувати взимку опаленням та гарячою водою більш ніж 300 багатоповерхівок (120 тис. квартир), а в літній період гарячою водою – 700 (близько 280 тис. квартир). Загалом КИЇВЕНЕРГО у 2015–2018 рр. інвестує в розвиток підприємства 210 млн гривень.

«Завдяки масштабній модернізації завод «Енергія», що знаходиться в управлінні Київенерго, із сміттєспалювального підприємства стане повноцінною теплоелектроцентраллю на відновлювальних джерелах енергії. Це вирішує водночас два надзвичайно актуальні з огляду на нинішню ситуацію завдання – забезпечення столиці енергоносіями з альтернативних джерел та утилізацію сміття. Стратегія розвитку, яку КИЇВЕНЕРГО запропонувало підприємству, побудована на досвіді провідних європейських сміттєпереробних заводів, і одним із її завдань є підвищення рівня енергоефективності столиці в цілому», – зазначив виконавчий директор ПАТ «Київенерго» Юрій Магера.

Відео дня

Читайте такожГроші не пахнуть: Чи зможе Україна отримувати прибутки зі сміття

Слід додати, що програма модернізації єдиного в Україні сміттєспалювального підприємства реалізується з 2013 року. На першому етапі було збудовано перетинку для передачі теплової енергії до міської мережі між заводом «Енергія» та СТ «Позняки» та нову бойлерну. Завдяки цьому завод почав постачати альтернативну теплоенергію в обсягах, достатніх для забезпечення взимку опаленням та гарячою водою мешканців 200 багатоповерхівок (близько 80 тис. квартир) та 300 будинків (близько 60 тис. квартир) гарячою водою влітку. Відпуск теплової енергії збільшився до 150 тис Гкал/рік, економія газу на виробництво теплоенергії протягом 2015 р. складе близько 30 млн м3. Обсяг інвестицій у цей проект – 28 млн гривень.

Наступний етап модернізації – встановлення протитискової турбіни потужністю до 4 МВт – запланований на 2017–2018 роки. Турбіна дозволить підприємству щороку генерувати 14 млн кВт/г електроенергії. Цього достатньо, щоб забезпечити потреби мешканців близько 30 столичних багатоповерхівок (1,2 тис. квартир).

Завдяки переобладнанню завод «Енергія» за показниками атмосферних викидів відповідатиме європейським нормам, які суттєво жорсткіші вітчизняних.