Проблема безпритульних тварин в Україні стоїть досить гостро \ УНІАН

Україна входить до десятки країн, в яких найбільша кількість безпритульних тварин у світі.

Читайте такожВ Україні запустили флешмоб, який рятує життя тваринам

Про це директор міжнародного благодійного фонду Four Paws Ukraine Олеся Лісчишина повідомила на прес-конференції в УНІАН щодо вирішення проблеми безпритульних тварин.

Відео дня

Вона зазначила, що в деяких містах, де запроваджені проекти допомоги безпритульним тваринам, таких тварин стерилізують, їм роблять щеплення від сказу, а також чіпують.

Лісчишина наголосила на необхідності стерилізації 80% безпритульних тварин, щоб зупинити збільшення їхньої кількості, необхідно займатися прилаштуванням тварин у сім’ї.

Радниця міського голови Львова з питань поводження з тваринами Оксана Кошак наголосила, що проблема безпритульних тварин в Україні стоїть досить гостро і є актуальною як у великих містах, так і в маленьких селах. За її словами, завдяки злагодженій роботі і правильним підходам у Львові станом на сьогодні більш як 90% безпритульних собак прилаштовують у сім’ї.

Вона також повідомила, що під час виконання обов’язків керівника комунального підприємства "Київська міська лікарня ветеринарної медицини" відкрито центр адопції – майданчик, де здійснюють піар тварин для прилаштовування у нові домівки.

Зоозахисники розробили законопроект про обов’язковість реєстрації та ідентифікації тварин.

Своєю чергою віце-президент «Асоціації зоозахисних організацій України» Марина Суркова наголосила, що головними інструментами у подоланні безпритульності тварин є системна якісна стерилізація тварин-безхатьків, активне прилаштування їх у сім’ї, а також відповідальне ставлення господарів до своїх домашніх улюбленців – обов’язкові реєстрація та чіпування.

Вона також зазначила, що зоозахисники розробили законопроект про обов’язковість реєстрації та ідентифікації тварин.

«Також очікуємо розгляду в парламенті у другому читанні законопроекту, який заборонить евтаназію безпритульних тварин, і там є норма щодо регулювання чисельності безпритульних тварин виключно методом стерилізації», - додала Суркова.

Крім того, вона наголосила на важливості навчання поліцейських та співробітників органів пробації застосуванню норм законодавства щодозахисту тварин.

«Це буде одним з наших проектів - ми будемо вести перемовини з відповідними міністерствами і державними установами», - сказала Суркова.

Співзасновник Animal-ID.info Лілія Кузів зазначила, що в Україні починається реалізація проекту з відкриття центрів адопції (усиновлення) тварин.

«Ми переконані, що центри всиновлення тварин повинні з'явитися у всіх районах нашої країни. Адже всюди є безпритульні собаки і коти», - зазначила вона.

Притулкам для тварин не вистачає фінансування, ліків, кормів.

Своєю чергою засновниця найбільшого у Європі притулку для тварин «Сіріус» Олександра Мезінова повідомила, що за 20 років притулок прилаштував у сім’ї більш як 5 тисяч тварин, завдяки його діяльності врятовано тисячі тварин.

«Але, незважаючи на велику роботу, проблема з безпритульними тваринами у Києві і Київській області залишається актуальною», - додала вона.

За словами Мезінової, притулкам не вистачає фінансування, ліків, кормів, а також працівників з догляду за тваринами.

Вона наголосила на необхідності того, щоб питаннями безпритульних тварин займалася держава, щоб був курс на гуманне ставлення до тварин. На переконання Мезінової, притулки мають бути останнім варіантом, куди безпритульна тварина може бути прилаштована, а насамперед мають вирішуватися питання регулювання кількості безпритульних тварин.