Площа антарктичних льоду різко скоротилася / wikipedia.org

Станом на 1 січня 2019 року площа антарктичного морського льоду знизилася до 5,47 мільйона квадратних кілометрів, що складає рекордний мінімум для цієї дати за 40 років супутникових спостережень.

Читайте такожНазад у майбутнє: у 2030 році клімат Землі буде таким самим, як і 3 мільйони років тому – вчені

Про це повідомляє N+1, посилаючись на Національний центр інформації по снігу і льоду США (NSIDC). Зазначається, що оскільки літній сезон танення льоду триватиме ще півтора-два місяці, площа льоду може оновити рекорд річного мінімуму.

Відео дня

За даними відомства, на 1 січня площа морського льоду в Антарктиці була на 30 тисяч квадратних кілометрів меншою від попереднього рекорду, встановленого на 1 січня 2017 року, і на 1,88 мільйона квадратних кілометрів менше від середнього показника за 1981-2010 роки.

Наголошується, що в грудні 2018 року площа антарктичного морського льоду скорочувалася на 253 тисячі квадратних кілометрів на день, що істотно швидше, ніж у середньому для цього місяця. Швидкість втрати льоду також встановила рекорд за всю історію супутникових спостережень.

Фахівці, при цьому, зазначають, що площа льодовикового покриву океану в Антарктиці дуже сильно коливається. У 2007 і 2014 роках були, навпаки, зафіксовані максимуми грудневої площі льоду. Наразі говорити про які-небудь тенденції у зміні льодовикового покриву Антарктики в результаті зміни клімату не можна.

При цьому, причини настільки різкого скорочення площі льоду цього року поки незрозумілі. NSIDC повідомляє, що через припинення роботи федеральних відомств США, їм недоступні звичні джерела даних про атмосферні умови в регіоні.

Раніше повідомлялося, що через колапс Західно-Антарктичного крижаного щита рівень моря ризикує піднятися на 6-9 метрів вище сучасного рівня. Цей крижаний масив на сьогодні є одним з найбільш вразливих на Південному полюсі.