Тихий океан / REUTERS

Американські вчені виявили в Тихому океані масове скупчення газів, які у найближчому майбутньому можуть піднятися на поверхню, що призведе до катастрофічних наслідків для біосфери.

Про це повідомляється в прес-релізі на Phys.org.

Вчені проаналізували стародавні морські відкладення в Тихому океані, виявивши наслідки сплеску геологічної активності близько 17 тисяч років тому, коли були значні викиди вуглецю з океану в атмосферу, що призвело до закінчення льодовикової епохи.

Відео дня

Читайте такожНауковці зафіксували прискорення танень льодовиків

Мова йде про скупчення вуглекислого газу й метану, які накопичуються під водою і розкидані морським дном. Вони утворюються, коли вулканічна активність виділяє тепло і гази, які можуть застигати в рідких і твердих гідратах, що представляють собою з'єднання і герметизуючі резервуари.

Раніше вважалося, що океанічні резервуари стабільні, однак тепер стало відомо, що зростання температури води може спровокувати їх руйнування. Один з таких резервуарів, розташований в західній частині Тихого океану, втратить стабільність, якщо вода потеплішає лише на кілька градусів.

З урахуванням нинішнього рівня викидів парникових газів в результаті спалювання викопного палива до 2100 року температура поверхні моря підніметься приблизно на три градуси Цельсія. Це достатньо, щоб дестабілізувати гідрати по всій земній кулі. 55 мільйонів років тому подібний процес привів до палеоцен-еоценового термального максимуму, під час якого Земля розігрілася на вісім градусів Цельсія.

Як повідомляв УНІАН, зміни клімату розглядаються більшістю громадян в 13 країнах світу як «головна міжнародна загроза».