Потепління клімату супроводжувалося зростанням річної суми опадів / фото ua.depositphotos.com

Середньорічні температури в російській Арктиці підвищилися майже на три градуси, а річна сума опадів - на п'ять-десять відсотків.

Про це повідомила прес-служба Тюменського держуніверситету.

Найбільші зміни відбулися в зоні типової тундри. Тут середня температура піднімалася на 0,056 градуса на рік.

Відео дня

Читайте такожНинішнє століття може виявитися для людства останнім - глава ООН

«З 1970 року середньорічна температура повітря підвищилася в середньому по регіону приблизно на 2,8 градуса, що близько до "жорсткого" сценарію кліматичних змін», - сказав вчений Олександр Васильєв.

Вчені встановили, що потепління клімату супроводжувалося зростанням річної суми опадів і збільшенням потужності снігового покриву в тундрі, лісотундрі і тайзі. Було зафіксовано відтавання вічної мерзлоти у всіх кліматичних зонах крім типової тундри.

Деградація мерзлоти почалася в середині 1990-х років і за цей час досягла семи-десяти метрів на добре дренованих ділянках.

Зміна клімату

  • Клімат Землі стрімко змінюється, що ставить всю планету перед загрозою глобальної екологічної, гуманітарної та продовольчої кризи. За оцінками вчених, підвищення температури більш ніж на 1,5 градуса може завдати непоправної шкоди навколишньому середовищу.
  • Однією з головних причин зміни клімату фахівці вважають викиди в атмосферу парникових газів (зокрема - вуглекислого газу), які сприяють підвищенню середньої температури.   
  • У грудні минулого року генсек ООН Антоніу Гутерріш визначив завдання з порятунку планети.
  • Зокрема, за словами Гутерріша, до 2030 року потрібно скоротити викиди парникових газів на 45%. До 2050 року необхідно досягти вуглецевого нейтралітету. А до 2100 року - обмежити зростання глобальної температури до 1,5 градуса за Цельсієм.