Науковець стверджує: це не унікальне явище, хоча і відбувається не щороку / фото stolicaonego.ru

Відпочивальникам на півдні України вже кілька тижнів доводиться ділити пляжі та купатись у морських хвилях разом із сонечками. Комахи, якими зазвичай усі милуються, розмножившись, стали заважати комфортному відпочинку.

Їх не просто багато - їхні укуси більш болісні, ніж комарині. Ентомолог Руслан Мішустін розказав, з чим пов'язана така кількість цих комах та чи можуть вони становити загрозу, пише ВВС Україна.

Експерт стверджує, що через підвищену вологість і велику кількість зелені зросла популяція тлі. У відповідь розмножились сонечка, які харчуються цими шкідниками. Шукаючи, чим ще поживитися, вони почали мігрувати.

Відео дня

Читайте такожУ заповіднику в Одеській області виявили два мільйони загиблих сонечок (фото)

"Вони перелітають з місця на місце. Через певний час сонечка мають сісти й опиняються на воді. Вони легкі, тонуть не одразу, і прибоєм їх зносить на узбережжя. Саме під час прибою відбувається скупчення цих комах", - говорить Мішустін.

Експерт наголошує, що укус сонечка не становить небезпеки для здоров'я. Виключенням є рідкісні випадки, коли людина має алергію на один з компонентів слини комахи. Також варто бути обережним і не чухати місце укусу, аби не занести вторинну інфекцію.

"Звичайно, вони будуть кусатися. Для будь-якої комахи один з механізмів пізнання навколишнього світу - це спробувати на смак. А може, це якась гігантська, особливо смачна тля? Ось вони й вирішують це перевірити експериментально", - говорить він.

За словами ентомолога існує багато видів цих комах, понад вісім тисяч. Ті сонечка, які бачив науковець на морських курортах Херсонщини, - семикрапкові, тобто характерні для регіону. Це червона комаха, яка має сім чорних крапочок: по три з кожного боку і одну в центрі.

"Добре, що це наші рідні сонечка, а не азійські, наприклад, які доволі швидко розмножуються на нашій території, менше хворіють від місцевих хвороб і можуть витісняти місцеві види", - стверджує ентомолог.

Поки є активний сезон міграції і вітер, який сприяє переміщенню, комахи будуть накопичуватися на узбережжі у смужці прибою, каже науковець. Згодом сонечка мають розподілитися територією. Частина потоне, а ті, яких вибило на берег, знову спробують злетіти. Науковець стверджує: це не унікальне явище, хоча і відбувається не щороку.

"Один з моїх дитячих спогадів - це купа сонечок на узбережжі. З одним з них я бавлюсь і воно несподівано мене дуже боляче кусає", - говорить науковець.

Ще одна з причин такої навали комах - жнива. Велику кількість зернових прибрали одночасно, залишивши сонечок без їжі. Руслан Мішустін каже, що це демонструє необхідність зберегти нерозорані природні території, саме на них мають перерозподілитися комахи.

Вас також можуть зацікавити новини