Русло річки Біюк-Карасу вище Білогірського водосховища / фото ru.krymr.com

Рясні опади не врятували від висихання одну з найбільших річок окупованого Криму – Біюк-Карасу.

Русло річки Біюк-Карасу у селі Карасівка вище від Білогірського водосховища повністю висохло, передає "Крим.Реалії" слова блогера з анексованого півострова Зареми Сеїтаблаєвої.

"Тепер зрозуміло, чому запаси Тайганського і Білогірського водосховищ були вичерпані ще 5 липня, і скидання води з них зупинили. Адже без припливу води з Біюк-Карасу водосховище залишається без джерел живлення", - йдеться в сюжеті.

Читайте такожКрим перетворюється на пустелю: окупанти заговорили про зрошення полів каналізаційними стоками (відео)

Дно водосховища тепер заростає травою. Вже другий тиждень в анексованому Криму йдуть зливи – і лише це рятує його від повного висихання. Але дощі не в силах поповнити водойму з таким масштабним дзеркалом, вологи випаровується більше, ніж приходить з опадами. А попереду - спекотний серпень, тому Білогірське водосховище може повністю висохнути.

Крім того, корисного об'єму води у водосховищі не залишилося. Майже знищена біосистеми водойми, що формувалася десятиліттями.

Нагадаємо, Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році постачання води на півострів припинили.