Всього згоріло близько 6 тис. га \ Facebook Іван Русєв

В Одеській області вигоріло 6 тис. га заповідного Тарутинського степу.

Читайте такожНа території заповідника "Тузловські лимани" на Одещині виявлено скотомогильник і звалище гною (фоторепортаж)

Про це сьогодні у Facebook повідомив еколог, колишній директор національного природного парку заповідника «Тузлівські лимани» Іван Русєв.

За його словами, інформація про пожежу в Тарутинському степу адміністрації заказника надійшла по телефону від місцевого жителя 19 березня. Після повідомлення група НПП «Тузлівські лимани» оперативно виїхала на місце, провела обстеження, а також здійснила відповідні зйомки квадрокоптером. Встановлено, що пожежі в заповідному степу відбувалися в кілька етапів.

«Всього згоріло близько 6 тис. га, як заповідної території ландшафтного заказника «Тарутинський степ», так і прилеглих до неї ділянок дикого степу, яка була нами запропонована для включення в національний природний парк «Тарутинський степ». Збитки від пожеж для природних екосистем і біорізноманіття обчислюється десятками мільйонів», - написав Русєв.

Тарутинський степ - один з найбільших збережених в Україні фрагментів степової екосистеми \ Facebook Іван Русєв

Еколог зазначає, що гасити пожежу в степу набагато легше, ніж, наприклад, у плавнях Дністра, де недавно вигоріло в різних місцях близько 1 тис. га. При цьому, за його словами, в степу ніхто і не збирався ліквідовувати пожежу. Еколог припускає, що пожежі організовано навмисне.

«З метою підготовки для подальшої злочинної оранки, як це вже було в серпні 2016 року за сприянням недоброчесних генералів, які виявили бажання збагатитися (еколог стверджує, що до підпалів з метою вивільнення землі під оранку мають стосунок військові - УНІАН).», - зазначив Русєв.

Він оприлюднив фотографії, на яких зображено вигорілий заповідний степ і те, яким він був у минулому році навесні, а також - відео з «жахливими масштабами знищення заповідної Тарутинського степу».

Таким степ був минулого року навесні \ Facebook Іван Русєв

За даними екологів, основна цінність заказника - екосистеми різнотравно-типчаково-ковилових і типчаково-ковилових цілинних і вторинних степів. Майже 40 видів тварин, які тут проживають, занесено до Червоної книги України. У заказнику водяться, зокрема, рідкісні види птахів, а також мишівка степова (південна), популяція якої тут є однією з останніх в Україні.

Довідка УНІАН. Тарутинський степ - один з найбільших збережених в Україні фрагментів степової екосистеми, об'єкт природно-заповідного фонду Одеської області, ландшафтний заказник місцевого значення.

Заказник розташований у Тарутинському районі Одеської області. Перебуває в постійному користуванні Веселодолинської сільської ради.

Заказник займає частину території колишнього Тарутинського військового полігону, створеного в 1946 році. До його складу увійшли землі сільськогосподарського призначення, а також кількох відселених після його створення сіл. У 2005 році було прийнято рішення про ліквідацію полігону. З того часу триває протистояння Тарутинської РДА і Міністерства оборони за право розпоряджатися землями колишнього полігону.