Чернобыльская атомная электростанция

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні постійної комісії при Київраді з питань екологічної політики за підсумками депутатських слухань, що відбулися 26 травня

До складу робочої групи окрім депутатів увійдуть екологи та представники громадських організацій – «АЗУ», «Асоціації Захисту прав громадян», «Громадського комітету національної безпеки України», «Жіночої Асоціації Розвитку».. Вони мають провести експертний аналіз усіх документів, які були представлені на розгляд Верховної Ради при прийнятті Закону «Про поводження з відпрацьованим ядерним паливом щодо розміщення, проектування та будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій», зробити екологічні експертизи, забезпечити відкритий доступ до інформації та провести широку інформаційно-роз’яснювальну кампанію серед населення.

Асоціація Зелених України виступає за відкритість прийняття таких суспільно-важливих рішень, як будівництво ЦСВЯП. «Громада заслуговує на те, щоби отримувати об’єктивну, вичерпну інформацію про можливі ризики такого сусідства і мати можливість впливати на ситуацію», - повідомив співголова «АЗУ» Ярослав Задесенець. - «Ми чітко усвідомлюємо, що енергетична безпека та економічна політика держави надзвичайно важливі сьогодні. Але життя та здоров’я українців, не вартують жодних економічних вигод для країни. Кияни мають повне право на проведення повномасштабної незалежної екологічної експертизи будівництва Центрального сховища відпрацьованого ядерного палива поблизу столиці та стратегічної водної артерії – річки Дніпро. Люди мають бути забезпечені доступом до інформації щодо можливих наслідків, які несе ядерний об’єкт».

Відео дня

В Асоціації Зелених переконані, що подальше замовчування процесів будівництва ЦСВЯП може негативно обернутися проти самого об’єкту. «Адже, згідно даних соціологічних опитувань менше 20% населення, які проживають у 100 кілометровій зоні від будівництва про нього знають, а понад 89% респондентів впевнені, що перед реалізацією такого проекту як зведення ЦСВЯП на території Київської області, генпідрядники зобов’язані питати думку в суспільства та місцевої влади», - додає лідер Асоціації Зелених.

Нагадаємо, що у 2008 році в Іванкові та Славутичі Київської області були проведені місцеві громадські слухання, за результатами яких було прийнято рішення провести дорадчий референдум, на якому буде прийнято остаточне рішення щодо схвалення проекту ЦСВЯП. Проте, Закон про референдум відмінили і про слухання забули. Думку мешканців інших територіальних громад, у тому числі і Києва, взагалі вирішили не питати.