Полювання на цю тварину заборонено  \ фото Остап Семерак

Кабмін встановив штраф в розмірі 130 тис. грн за знищення або завдання пошкоджень європейському лосю, якого занесено до Червоної Книги України.

Читайте такожНа Житомирщині екологи врятували двох лосів, які потрапили в пастку (фото)

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду. Такий розмір штрафу встановлено за знищення або завдання пошкоджень одній особині виду, повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів.

Відео дня

«Минулого року цей вид тварин, після тривалих протистоянь з мисливським лобі, вдалося занести до Червоної Книги. Тоді ж постало питання про розмір покарання для браконьєрів, які спробують полювати на цих благородних тварин. На жаль, в Україні досі з цим є проблеми. З приводу лося європейського, то 130 тис. грн за незаконний здобич або завдання шкоди цій тварині може привести до тями тих, хто вважає, що їм все дозволено і продовжує вбивати тварин, не дивлячись навіть на їхній червонокнижний статус », - цитує прес-служба міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака.

Він також повідомив, що триває облік популяції лося європейського, який дозволить встановити реальну кількість тварин цього виду на території України.

Також постановою уряду передбачено 130 тис. грн компенсації за незаконне полювання на зубра, а за заборонене полювання на дикого коня доведеться заплатити 70 тис. грн.

Крім того, зараз в парламенті знаходиться законопроект, який передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні порушення щодо підвищення розмірів штрафів за порушення екологічного законодавства.

Як повідомляв УНІАН, наказ Міністерства екології та природних ресурсів про внесення лося європейського в Червону книгу України набув чинності в січні. Полювання на цю тварину заборонено.

Довідка УНІАН. Гін у лося відбувається у вересні-жовтні і супроводжується характерним глухим ревом самців (“стогоном”). Під час гону самці і самки збуджені і агресивні. Вагітність у лосиці триває 225-240 днів, отелення розтягнуте з квітня по червень. У посліді зазвичай одне лосеня; старі самки можуть народжувати двійні. Статевозрілими лосі стають в 2 роки. Після 12 років лось починає старіти; в природі лосів старше 10 років не більше 3%. У неволі доживають до 20-22 років.