/ kafanews.com

«Анексія Криму, військові дії на сході країни, корупція, вседозволеність і безкарність, тільки посилили і так критичну ситуацію у сфері рибальства», - зазначає еколог.

Щербань нагадав, що за відсутності в країні нормального промислового вилову риби, браконьєри знищують дрібні види риби, яка служить кормом для більш цінних порід.

«Промисловий вилов риби коштує грошей, а браконьєрами виловлюється дрібна риба, яка могла стати кормом для більш цінних порід риб. Така ситуація незабаром може привезти до продовольчої колапсу», - зазначив експерт.

Відео дня

При цьому еколог нагадав, що штраф за браконьєрство становить менше вартості кілограма виловленої риби.

«Тільки спільними зусиллями державних органів, громадських організацій, активістів та звичайних громадян можна запобігти катастрофі і кардинально змінити ситуацію», - впевнений голова «Асоціації Зелених України».

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи спільно з низкою громадських організацій і науковців провів круглий стіл на тему «Яким має бути цивілізоване рибальство в Україні». Приводом для дискусії, зокрема, стала весняно-літня заборона на вилов риби, яка триватиме з 1 квітня по 10 червня 2015 у зв'язку з нерестом.

Голова комітету Микола Томенко нагадав присутнім на круглому столі, що ще 2011 року набув чинності закон, який заборонив виготовлення, збут і застосування різних браконьєрських знарядь, а також на законодавчому рівні була введена кримінальна відповідальність за використання вибухових отруйних речовин і електровудок, однак, на жаль, досі існують серйозні проблеми з виконанням цього закону через відсутність чіткої системи контролю і порівняно невеликі штрафи за порушення цих норм.

Про необхідність посилення штрафних санкцій екологи неодноразово вказували. Екологи вважають за доцільне посилити норму закону про продаж браконьєрських знарядь риболовлі в торгових мережах.