wikimedia.org

Програма з відновлення популяції далекосхідного леопарда в Південному Сіхоте-Аліні (гірський хребет у Примор'ї — ред.) затверджена наказом голови Мінприроди Росії Сергія Донського, повідомляється у вівторок на сайті WWF Росії.

Останні в світі далекосхідні леопарди мешкають в дикій природі тільки на південному заході Примор'я, де створено національний парк "Земля леопарда", територія якого разом із заповідником "Кедрова падь" і охоронною зоною охороняє 70%, місць проживання рідкісної кішки, що залишилися тут. За 15 років чисельність хижаків тут зросла вдвічі — з 30 до 60 особин, передають РИА Новости.

"Для створення нової популяції не буде виловлений жоден дикий леопард. Переселенцями в новий дім стануть чистокровні звірі із зоопарків світу, генетична різноманітність яких на сьогоднішній день навіть вища ніж у дикої популяції. Потомство, одержане від цих леопардів, пройде спеціально розроблену програму навчання. І тільки ті вихованці, які здадуть іспит на виживання, тобто покажуть чудові мисливські навички і вміння уникати людину й тигра, відправляться на волю", — повідомляється на сайті.

Відео дня

Зазначається, що для створення центру реінтродукції леопардів обраний Лазовський заповідник.

Читайте такожУ Росії повідомили про зростання популяції амурських тигрів

Програма розрахована як мінімум на 12 років, при цьому перші випуски можуть відбутися на 3-4 рік її реалізації. Передбачається, що в подальшому леопарди зможуть безперешкодно розселитися з Лазовського заповідника в прибережні райони Південного Сіхоте-Аліня, де можливе формування другої, резервної популяції з 50-60 далекосхідних леопардів.

Повідомляється також, що цю ідею підтримали прихильники Всесвітнього фонду дикої природи у багатьох країнах, Комісія зі збереження рідкісних видів Міжнародного Союзу охорони природи та Асоціації зоопарків Європи та США.