REUTERS

Служба охорони рибних ресурсів і диких тварин США (United States Fish and Wildlife Service) прирівняла народжених і вирощених у неволі шимпанзе до своїх диких родичів. Тепер вони також підпадають під захист «Акта про види, що перебувають під загрозою зникнення» (Endangered Species Act), прийнятий Конгресом США в 1973 році, повідомляє N+1 з посиланням на Nature.

Новий правовий статус практично повністю виключає будь-які інвазивні (пов'язані з введенням речовин або, навпаки, взяттям зразків тканин) дослідження шимпанзе, що містяться в неволі, що ставить поза законом абсолютну більшість біомедичних експериментів з ними. Винятком є лише роботи, які «здатні принести користь для виживання виду в дикій природі».

Зміна в правовому регулюванні поводження з шимпанзе була запропонована FWS ще в 2013 році, щоб закрити існуючу законодавчу лазівку, що дозволяє лабораторіям закуповувати для експериментів народжених у неволі шимпанзе. Тепер їх імпорт або експорт стає нелегальним. Більш того, шимпанзе заборонено наносити будь-які пошкодження, катувати, вбивати або травмувати. Також, без спеціального дозволу заборонено продавати кров мавп, зразки клітин або тканин.

Відео дня

Читайте такожДослідники оприлюднили перший у світі знімок нібито зниклої мавпи з Конго

Низка вчених сприйняли нові обмеження критично. Так, виконавчий віце-президент Національної асоціації біомедичних досліджень у Вашингтоні (округ Колумбія) заявив, що поточні експерименти на мавпах в рівній мірі приносять користь і людям, і шимпанзе, оскільки вони страждають від одних і тих же недуг. А найголовніше, що лабораторні тварини спеціально вирощуються в неволі для дослідницьких завдань і не мають ніякого зв'язку з популяцією шимпанзе в дикій природі, що скорочується.

Групи активістів із захисту прав тварин навпаки гаряче підтримали урядову ініціативу.

Інвазивні біомедичні дослідження на шимпанзе радикально скоротилися ще в 2013 році, коли Національні інститути охорони здоров'я США (National Institutes of Health) скоротили кількість лабораторних шимпанзе з 300 до 50 особин. За оцінкою Nature, зараз в американських лабораторіях, зоопарках і цирках міститься понад 700 особин шимпанзе.