Ілюстрація \ REUTERS

Більш як 180 країн уклали глобальний пакт, який регулює експорт пластикового сміття до країн, що розвиваються.

Читайте такожВ ЄС з 2021 року повністю заборонять одноразовий пластик

Як повідомляє "Німецька хвиля", близько 1,4 тис. представників 187 країн світу уклали в Женеві угоду, що регулює глобальний експорт пластикового сміття. Документ, затверджений за підсумками консультацій, тривали 12 днів, і є доповненням до ухваленої в 1989 році Базельської конвенції про контроль за транскордонним перевезенням небезпечних відходів та їх видаленням.

Відео дня

Пакт забезпечує можливість для країн, що розвиваються, відхиляти ввезення на їх територію сміття з інших країн. Угода є обов'язковою для виконання, вказав виконавчий секретар Програми ООН з довкілля (ЮНЕП) Рольф Пайєт.

За даними присутніх на конференції експертів, щорічно в морях виявляється близько 8 мільйонів тонн пластикових відходів. Низка країн, зокрема, США і Канада, вже багато років вивозять пластикове сміття до азіатських країн, стверджуючи, що його там належним чином переробляють.

"При цьому велика частина забруднених змішаних відходів не може бути перероблена і вивозиться на звалища, спалюється або знаходить шлях в океани", - заявила експерт екологічної організації IPEN Сара Броше.